Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çavuşdağı Fasulyesi için coğrafi işaret başvurusunda bulundular!

Çavuşdağı fasulyesi için Ödemiş Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.

Çavuşdağı fasulyesi için Ödemiş

İzmir’in Kiraz ilçesinde üretimi yapılan Çavuşdağı kuru fasulyesi için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Ödemiş Ticaret odası Bakanı Rıfat Eriş, “Tarihsel geçmişine baktığımızda, belki de 150 seneyi geçen bu ürün adını Çavuşdağı’ndan almış, babadan oğula geçerek, nesilden nesile aktarılmıştır. Bugün adı ile anılan bölgede halkın geçimini sağlamaktadır’ dedi.

ÇAVUŞDAĞI FASULYESİ İLE POZ VERDİLER

Başvuru sürecinden çıkacak sonunu Ödemiş Ticaret Odası olarak yakında takip edeceklerini söyleyen Rıfat Eriş, Çavuşdağı fasulyesinin hak ettiği değeri bulması için çalışacaklarını söyledi. Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, İğdeli Kooperatif Başkanı Süleyman Top, İğdeli Kooperatif Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu ve üretici Şakir İlgan ile birlikte çavuşdağı fasulyesi için yapacakları çalışmayı anlattı, kameralara poz verdi.

ÖDEMİŞ TİCARET ODASI TAKİPÇİSİ OLACAK

Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Başkanı Rıfat Eriş, coğrafi işaret başvurusu yapılan Çavuşdağı kuru fasulyesinin başvuru sürecini ÖTO olarak yakından takip ettiklerini söyledi.

ÇAVUŞDAĞI FASULYESİ NEREDE YETİŞİR?

İzmir’in Kiraz ilçesinde rakımı 900’un üzerinde olan Çavuşdağı bölgesi olarak bilinen yayla köylerinde yetişmektedir. Lezzetini de yetiştiği bu bölgeye özgü topraktan almaktadır. Tamamen doğal şartlarda, yaylada oksijeni bol yerde yetişerek herhangi bir ilaçlama gübreleme ve sulama olmadan üretilmektedir.

ÇAVUŞOĞLU FASULYESİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Çavuşdağı kuru fasulyesinin diğer fasulyelerden kendini ayıran en önemli özelliği de kabuk atmaması, suyunun daha parlak ve duru olmasıdır.
Küçük taneli olmasına rağmen, yapılan analizlerde protein ve şeker oranının yüksek olduğu görülmüştür. Besleyici bir özelliği olmasından dolayı da insan sağlığına dokunmaması en önemli özelliklerinden birisidir.