Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DENİZ KAPLUMBAĞALARI ÖZGÜRLÜĞE KULAÇ ATTI

Bu haberin fotoğrafı yok

Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAMER) ekibi tarafından tedavisi tamamlanan 10 yetişkin ve 10 yavru deniz kaplumbağası, Cumhuriyetin 100. yılı anısına deniz ile buluşturuldu.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI ÖZGÜRLÜĞE KULAÇ ATTI TEDAVİ EDİLEN 10 KAPLUMBAĞA, CUMHURİYETİN 100. YILLINDA DENİZLE BULUŞTURULDU

Türkiye Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 10 deniz kaplumbağası ve yuvalarından çıkan 10 yavru kaplumbağa, dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda düzenlenen törenle denize bırakıldı. Ayrıca tedavisi tamamlanan bir kaplumbağaya, göç yollarını izlemek hedefiyle uydu izleme cihazı takıldı. Uydu izleme cihazı ile izlenecek kaplumbağadan, denizde korunması gereken alanların belirlenmesi için değerli bilgiler alınması hedeflendi. Renkli görüntülerin yaşandığı törende davetlilerin yanı sıra çevreciler ve plajda bulunan vatandaşlar deniz kaplumbağalarının suya kavuşma görüntülerini heyecanla izleyip, görüntülemek için adeta birbirleri ile yarıştı. Aralarında tedavisi tamamlanarak iyileştirilen Lansinoh, Güzel İzmir, Derin Deniz, Günışığı, Negan, Nimet, Michel, Denizmir, Yonca ve Armoni isimleri verilen deniz kaplumbağaları Cumhuriyet’in 100. yılında özgürlüğe kulaç attığı anlar heyecan oluşturuldu.

PROTOKOLDEN YOĞUN İLGİ

Etkinliğe Muğla Valisi İdris Akbıyık, Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, Belediye Başkanı Alim Uzundemir, İlçe Jandarma Komutanı V. Yüzbaşı Resul Murat Kılıçarslan, İlçe Emniyet Müdürü Serpil Çalışkan, Dalyan Jandarma Karakol Komutanı Teğmen Batuhan Karagöz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Oktay Kaplan, Fen Fakültesi Dekanı ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür V. Ömer Kahraman, İlçe Orman İşletme Şefi Hasan Hüseyin Özdemir, Dalaman Orman İşletme Müdürü Taner Öye, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.

“BÜTÜN DÜNYADAN GELEN ZİYARETÇİLERE TANITILMASINI SAĞLIYORUZ”

Fen Fakültesi Dekanı ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Doğdukları kumsala bağlılıkları ile öne çıkan deniz kaplumbağalarını biz de Cumhuriyetimizin 100. Yılında memleketini en çok seven görevini en iyi yapandır. Ayrıca bir kaplumbağanın sırtına dikilen Orhun anıtlarını da DEKAMER girişine dikilmesini sağlayarak Türk kültürünün bütün dünyadan gelen ziyaretçilere tanıtılmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YAŞASIN CUMHURİYET’ DİYORUZ”

Uzun süredir kaplumbağaların iyileşmesi için mücadele verdiklerini ve emeklerimizin karşılığını 100. Yılda gördükleri için çok mutlu olduklarını ifade eden Pamukkale Bilim Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Selahattin Akşit, “Cumhuriyetin 100. yılında 10 deniz kaplumbağası DEKAMER’de tedavileri tamamlanarak ve 10 yavru kaplumbağa 100’üncü yılda denizle buluşturduk. Bu kaplumbağaları da yaşatıyoruz ki denizler yaşasın, çevremiz yaşasın. İnsanı yaşatacağız, canlıyı yaşatacağız. ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diyoruz. Geniş katılımın olduğu programa yerli ve yabancı turistlerimiz de ilgi gösterdi. En büyük emeği ekibimiz ve Prof. Dr. Yakup Kaska hocamız gösterdi. Bizler 10 değil yüzlerce kaplumbağanın iyileşmesi ve kendi doğal yaşam alanlarına dönmeleri için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha çok kaplumbağalarımızı denizle buluşturacağız” dedi. İHA