Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denizli’de muz üretimi için Termal enerjide engelleri kaldırın!

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde muz yetiştiriciliği yaygınlaşmaya devam ediyor. Eczacı Yılmaz Çetinkaya, kurduğu muz serası ile olmaz denilen muz üreticiliğini başarı ile sürdürüyor. Genç girişimci Çetinkaya, üretimlerini arttırmak için termal enerji kullanmak istediklerini bunun için önlerine çıkan engellerin ortadan kaldırılmasını istiyor.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde muz

Genellikle Akdeniz kıyılarında yetişmesi ile bilinen ılıman iklimi seven bir meyve olan muz, Denizli’de de yetişiyor. Özellikle Sarayköy ilçesinde kurulan seralarla muz yetiştirici yaygınlaşırken, ilçe için önemli gelir kaynakları arasında yer almaya doğru ilerliyor. Denizli’nin Sarayköy ilçesinde genç girişimci Eczacı Yılmaz Çetinkaya, 10 bin metrekarelik alan 2100 muz ağacı dikerek Denizli’de olmaz denilen muz üretimine başladı. Sarayköy’de muz yetiştiriciliğinde ön plana Çetinkaya daha büyük üretim yaparak Denizli’de yetişen muzların piyasada hakim olmasını istiyor.

BÖLGENİN ENERJİSİ ÜRETİMİ ARTTIRACAK

İklim açısından Denizli’nin diğer ilçelerine göre daha ılıman bir iklime sahip olan Sarayköy’de muz yetiştirme başarısı gösteren Çetinkaya ve arkadaşlarının ise bölgeden bir de isteği var. Bölgenin önemli kaynaklarından biri olan Termal enerji ile birlikte tarımda termal su ile faydalanarak muz üretimini artırabilme hedefi taşıyor.

JEOTERMAL ENERJİ MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Anatolia tarım seracılık adıyla faaliyet gösteren Eczacı Yılmaz Çetinkaya, Jeotermal enerjiden faydalanarak muz üretimi yaparak maliyetini düşürmek ve pazarda rekabeti arttırabilmek istediklerini söyledi. Çetinkaya, Sarayköy’ün Erik üreten bir ilçeden tarımda Muz üretiminde söz sahibi bir ilçe konumuna gelebileceğini dile getirdi. Termal enerji için yapılan görüşmelerde baz engellerle karşılaştıklarını bu engellerin de muz üretimi için ortadan kaldırılmasını istedi.

“BÖLGEDE YENİ BİR MODEL OLACAĞINA İNANIYORUZ”

Gerçekleştirdikleri projenin bölgede yeni bir model olacağına inandıklarını kaydeden Çetinkaya, serayı jeotermal kaynaklarla ısıtmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Bir o yüzden bunun bölgemizde yeni bir model olacağına inanıyoruz. Bütün çiftçi arkadaşlara da tavsiye ediyoruz, gelsinler serayı gezsinler, fikir alışverişinde bulunalım. Hep birlikte üretelim hep birlikte kazanalım. Seramız normalde jeotermal kaynakla ısınması gerekiyor, tüm sistemimiz de bunun uygun ve hazır. Ancak ilçedeki kaynak sıkıntısından bu sene ondan yararlanamadık, önümüzdeki yıl için görüşmelerimiz devam ediyor. Jeotermal kaynak kullanılırsa, seraların en yüksek maliyeti olan ısınma bedelini yüzde 10’lara düşürme durumu oluşuyor. Öyle olduğu zaman zaten inanılmaz karlı bir proje haline geliyor.” ifadelerini kullandı.