21 yıldır kesintisiz başkanlık görevini yürüten İbrahim Tefenlili, meclis üyesi olmak için yarıştığı kendi komitesinden çıkamayarak meclis dışında kaldı. Buna karşın Tefenlili’nin desteklediği beyaz liste meclis çoğunluğunu elde etti.
Sistem ilk kez değişti: Komiteler ve Meclis genişletildi
Üye sayısındaki artışla birlikte DTB tarihinde bu yıl ilk kez meslek komiteleri kuruldu. Yeni sistemde:
-
8 meslek komitesi oluşturuldu.
-
Meclis üye sayısı 14’ten 20’ye çıkarıldı.
-
Yönetim kurulu üye sayısı ise 5’ten 7’ye yükseltildi.
Sandık kafa kafaya: 4’er Komite, 11’e 9 Meclis Dağılımı!
Sandıkların kapanmasının ardından yapılan sayım sonuçlarına göre her iki aday da 4’er komitede üstünlük sağladı:
-
İbrahim Tefenlili (Beyaz Liste): 8 komitenin tamamında liste çıkardı. 4 komiteyi kazanarak meclise 11 üye gönderdi.
-
Musa Yılanlı (Mavi Liste): 7 komitede liste çıkardı. 4 komitede zafer kazanarak meclise 9 üye kazandırdı.
4. Komitede büyük şok ve coşkulu kutlama
Seçimin en kritik kırılma noktası, her iki başkan adayının da doğrudan yarıştığı 4. Meslek Komitesi (Kuruyemiş Ticareti) oldu. Sandık sonuçlarına göre Musa Yılanlı kendi komitesinde zafer elde ederken, mevcut Başkan İbrahim Tefenlili yeterli oyu alamayarak yeni dönem meclisine giremedi.
Sonuçların açıklanmasının ardından salonda Musa Yılanlı’nın destekçileri “En büyük başkan bizim başkan” tezahüratlarıyla büyük bir kutlama yaşadı.
Yeni başkanı 20 kişilik Meclis belirleyecek: Sürpriz aday çıkabilir!
İbrahim Tefenlili’nin meclis dışında kalması ancak desteklediği listenin 11 üye ile çoğunluğu sağlaması (Yılanlı’nın listesi 9 üye), borsa kulislerini hareketlendirdi.
Yasal itiraz sürelerinin tamamlanmasının ardından toplanacak 20 kişilik yeni DTB Meclisi, kendi içerisinden 7 kişilik Yönetim Kurulunu ve yeni Borsa Başkanını seçecek. Tefenlili meclise giremediği için başkanlığa aday olamayacak. Kulislerde, beyaz listenin 11 üyeli çoğunluğuyla meclis içerisinden sürpriz bir ismin başkan adayı çıkarılabileceği konuşuluyor.



