Okan Konyalıoğlu: “Sektörlerin Sorunlarını Düzenli Olarak Gündeme Taşıyacağız”
Toplantının açılış konuşmasını yapan DSO Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu, önceki dönem üyelerin tecrübesi ile yeni üyelerin dinamizmini birleştirerek verimli bir çalışma dönemi hedeflediklerini belirtti.
Yeni dönemde meslek gruplarının Meclis çalışmalarına daha etkin katılımını sağlayacak bir model öneren Konyalıoğlu, küresel ekonomideki belirsizlikler, yüksek finansman maliyetleri ve ağırlaşan rekabet şartları karşısında sektörlerin beklenti ve çözüm önerilerinin düzenli olarak gündeme taşınacağını ifade etti.

Selim Kasapoğlu: “Denizli Sanayisi 4 Yılda 20 Bin İstihdam Kaybetti”
DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, küresel belirsizlikler ve artan üretim maliyetlerinin sanayiciler üzerindeki baskısını sürdürdüğünü vurgulayarak, eylül ayı verileri üzerinden sanayideki daralmaya dikkat çekti. Eylül ayında yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında %29,73, üretici fiyatlarında ise %27,38 olarak açıklandığını hatırlatan Kasapoğlu, Türkiye İmalat PMI endeksinin eylülde 47,9’a gerileyerek daralma sinyali vermeye devam ettiğini kaydetti.
İstihdam tarafındaki ciddi kayıplara işaret eden Başkan Kasapoğlu, çarpıcı verileri ve uyarısını şu sözlerle aktardı:*”Son bir yılda imalat sanayi istihdamı Türkiye genelinde %0,73 azalırken Denizli’de bu oran %3,36’ya ulaştı. Son dört yılda yaklaşık 20 bin kişilik bir kayıptan bahsediyoruz. Başka bir ifadeyle, Denizli sanayisinde çalışan her beş kişiden biri artık bu istihdamın içinde değil. İmalat sanayimizdeki istihdam kaybının %82,6’sı ise maalesef tekstil ve giyim sektörlerinde yaşandı.Biz bu süreci daha önce sanayisizleşme patikası olarak tanımladık. Sanayisizleşme, bir fabrikanın kapısına bir sabah kilit vurulmasıyla başlamıyor; üretim yapılan zeminin kaybolmasıyla başlıyor. Sanayicimiz güç kaybediyor, sanayimiz kan kaybediyor diye ısrarla dile getirdiğimiz taleplerimize maalesef yanıt bulamıyoruz. Bugün ortaya çıkan istihdam verileri de uyarılarımızın ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.”
İhracat rakamlarını da değerlendiren Kasapoğlu, yılın ilk dokuz ayında ihracatın miktar bazında Türkiye geneli için %2, Denizli için ise %6,53 gerilediğini belirtti. Tutar bazındaki artışın ham madde fiyatlarından kaynaklandığına dikkat çeken Kasapoğlu, rakamların yüzeysel değil, derinlemesine okunması gerektiğini vurguladı.

Döviz Dönüşüm Desteğindeki Yeni Kurallar İhracatçıyı Zorladı
İhracatçılara sağlanan %3 oranındaki döviz dönüşüm desteğinin 31 Ocak 2027’ye kadar uzatılmasını olumlu karşıladıklarını belirten Kasapoğlu, 1 Ekim 2026’da yürürlüğe giren yeni şartların uygulamada aksaklıklara yol açtığını ifade etti.
Döviz almama taahhüdü yerine getirilen %10 döviz pozisyon oranı sınırı ve yıllık 100 milyon TL’lik destek üst sınırı nedeniyle firmaların mağduriyet yaşadığını belirten Kasapoğlu, bankalar arasındaki farklı uygulamaların ihracatçıları zora soktuğunu ve birçok firmanın destekten yararlanamadan döviz bozdurmak zorunda kaldığını dile getirdi.

ABD’de Titanyum Temasları ve 26 Ekim Zirvesi
Denizli’de titanyum karışımı ve yüksek nitelikli yarı mamul üretimine yönelik yürütülen yatırım projesinin Odanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Kasapoğlu, kısa süre önce ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Titanium USA 2026 programında uluslararası sektör temsilcileriyle kritik görüşmeler gerçekleştirildiğini aktardı.
Projede gelinen noktayı değerlendirmek üzere 26 Ekim 2026 Pazartesi günü TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, TEI yetkilileri ve KPMG temsilcilerinin katılımıyla DSO’da “Titanyum Yatırımı İstişare Toplantısı” düzenleneceğini hatırlatan Kasapoğlu, “Ankara olumlu, Savunma Sanayii Başkanlığı olumlu, TEI olumlu. Denizli bu şansı iyi kullanmalı” diyerek tüm Meclis üyelerinden ve sanayicilerden projeye destek istedi.
Toplantının son bölümünde DSO Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş, Meclis üyelerine yönelik kurumsal oryantasyon sunumu gerçekleştirerek Odanın yönetim yapısı, stratejik hedefleri ve kurumsal işleyişi hakkında detaylı bilgi verdi.




