Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denizli’nin ilk depremsellik haritasını yaptıran Aygören: “7 kat izni 2 kata düşürdüğüm için bana kızdılar”

Türkiye 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin acısını yaşarken yine deprem bölgesi olan Denizli’nin önceki dönem Belediye Başkanlarından Ali Aygören Egeyön TV’ye önemli açıklamalarda bulundu. Denizli’nin ilk depremsellik haritasını yaptıran Aygören; “Haritaya göre kararlar aldığımız bölgeler oldu. Sıvılaşmanın görüldüğü yerlerde 7 kat izni 2 kata düşürdük. Bize bunu yaptığımız için kızdılar. Bu haritayı görevimiz süresince uygulayabildiğimiz kadar uyguladık. Bu uygulama yüzünden oy kaybetmiş olabilirim.”dedi.

Türkiye 10 ilde büyük

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 10 ilde büyük yıkım ve binlerce can kaybı yaşandı. Bu durum tüm Türkiye’de büyük acıya ve deprem paniğine neden oldu. Deprem paniğini haklı olarak en çok yaşayan illerden biri Denizli. 1. derece deprem bölgesinde olan Denizli’nin önceki dönem belediye başkanlarından(1999-2004) Ali Aygören, Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundu.

İŞTE ALİ AYGÖREN RÖPORTAJI;

Deprem hakkında neler söylersiniz?

“ÜLKE OLARAK TRAVMA YAŞIYORUZ”

Üzüntümüz çok büyük, 10 ilde meydana gelen depremin yıkımı bugüne kadar görülmedi. 9 saat arayala 7.7 ve 7.6’lık depremler hem yıkımları hem can kayıplarını artırdı. Ülke olarak travma yaşıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz. Ülke olarak yardımlaşmanın artarak devam etmesini diliyoruz. Oradaki insanları topluma kazandırılması önemlidir. Depremin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından dünyaya 4’ncü derece afet olarak duyurulması önemliydi. Böylece tüm dünya yardım için seferber oldu.

Deprem bölgesine müdahalede gecikilmedi mi?

“YOLLARIN, HAVALİMANLARININ YIKILMASI YARDIM GİTMESİNİ GECİKTİRMİŞ OLABİLİR”

Yardım edilemediği sözlerinin provakasyon olduğunu düşünüyorum. Askerin kurallar çerçevesinde hareket ettiğini düşünüyorum. 3 bin 600 askerin gönderildiği söylendi. Almanya büyüklüğünde çok büyük bir alana yayılan deprem olduğu için her yere bir anda ulaşılması çok zordur. Organizasyonda gecikmeler olabilir. Yolların, havalimanlarının depremde hasar görmesi yardım gitmesini geciktirmiş olabilir.

Belediye başkanlığı yaptınız, inşaat mühendisisiniz deprem 1-3 yıllık binalar hasar gördü. Bunu neye bağlıyorsunuz? İmar aflarını doğru buluyor musunuz?

“DENETİMLER YAPILMAMIŞ Kİ BU KADAR BİNA YIKILDI”

Binalar yapı denetim kurallarına, güzel hazırlanmış 2001 yönetmeliğine uyması gerekir. Bu yönetmeliğe uyulduğunda bu kadar yıkım olmayacağını düşünüyoruz. Depremde binalar yıkılabilir ama bu kurallara uymak, yıkımı azaltacaktır. 2001’den sonra yapılan binaların daha sağlam olduğunu düşünüyorum. Yeni binaların yıkılması ise kurallara uyulmadığını gösteriyor. Bizim milletimizde kurallara uymama hastalığı var. İmar affına ise oldum olası karşı çıkmışımdır. Kurallara uymama alışkanlığı devam ettiği için aynı şey devam ediyor. Bu konuda yaptırımların artması gerekiyor. Bugün deprem bölgesinde denetim kağıt üzerinde yapılmış ki binalar yıkıldı.

Bir şehirdeki kat artırımlarını belediye meclis üyeleri mi yapmalı?

“BİNA YAPILDIKTAN SONRA KAT ARTIRIMI YANLIŞ”

Belediyeleri en çok imar konuları rahatsız eder. Özellikle bir inşaat tamamlandıktan sonra kat artırımı istemek çok büyük bir yanlıştır. Yeni bir bina yapılacaksa da yanındaki binalara uygun kat artırımı yapılmalıdır.Ucuz projeler değil insanları yaşatabilecek projeler yapmamız gerekiyor.

Siz belediye başkanı olduğunuzda Denizli Belediyesi’nde jeoloji mühendisi var mıydı?

DENİZLİ BELEDİYESİ’NE İLK JEOLOJİ MÜHENDİSİNİ ALDI

O dönem ve öncesinde jeoloji mühendisi yoktu. Başkan olduktan sonra bir jeoloji mühendisi(Özer Tunçtürk) aldım. Jeoteknik mühendisi (Mehmet Uyar) göreve başladı. Denizli deprem bölgesi olduğu için neler yapmamız gerektiği üzerine çalıştık. Ben 18 Nisan’da başkanlığa seçilmiştim. Ardından 17 Ağustos depremi oldu. Göreve başlattığım arkadaşlarımızla deprem bölgesinde incelemeler yaptık. Binaların yıkılma şekli, yeraltı su seviyesinin yükselmesi, sıvılaşma şekillerini gördük. Bunlara karşı nasıl çalışmalar yapmamız gerektiğine çalıştık.

Denizli’nin depremsellik haritasını yapmaya nasıl karar verdiniz?

“DENİZLİ’NİN İLK DEPREMSELLİK HARİTASINI YAPTIK”

Deprem bölgesindeki araştırmalarımızdan sonra arkadaşlarımızla haritanın nasıl yapılacağını değerlendirdik. Denizli’nin depremsellik haritasının acilen yapılması gerektiğine inandık. Pamukkale Üniversitesi ile görüştük. O dönemde rektörümüz Hasan Kazdağlı’dan haritanın yapılması teklifini götürdük. Bugün Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr Erdem Uymak gibi isimlerin katkısıyla depremsellik haritasını 1 yıllık çalışmayla yaptık. Denizli’nin ilk depremsellik haritasını yaptık Biz o ödemde çalışmamızı Afet Genel Müdürlüğü’ne gönderdik ve onaylandı. Bizim dönemimizden sonra nasıl bir çalışma yapıldığını bilmiyorum.

Deprem haritasından faydalanamadınız mı?

“7 KAT İZNİ 2 KATA DÜŞÜRDÜK BİZE KIZDILAR”

Haritaya göre kararlar aldığımız bölgeler oldu. Sıvılaşmanın görüldüğü yerlerde 7 kat izni 2 kata düşürdük. Bize bunu yaptığımız için kızdılar. Bu haritayı görevimiz süresince uygulayabildiğimiz kadar uyguladık. Bu uygulama yüzünden oy kaybetmiş olabilirim. Ben hiçbir çalışmamı oy için yapmadım. Ben çalışmalarımı vatandaşın lehine mi değil mi diyerek yaptım.