Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Doğalgaz nasıl tasarruflu kullanılır?

Kış gelmeden “Doğalgaz faturaları nasıl düşürülür?” ve “doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?” merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kış gelmeden "Doğalgaz faturaları

Doğalgaz çevreye zararsız olması nedeni ile diğer yakıtlar göre çok daha fazla tercih ediliyor. Konutlarda ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı kullanımı ülkemizde oldukça yaygınlaşmış durumda. Son zamanlarda gelen fiyat artışlarından dolayı kullanımı artık biraz cesaret istese de küçük tedbirler ile Doğalgaz Tasarrufu mümkündür.

Isınmada Doğalgaz Tasarrufu

Doğalgaz tüketimi en fazla ısıtma için olmaktadır. Doğalgaz ısıtma için kullanılacak en temiz yakıttır. Isınmada tasarruf için bazı tedbirler alınabilir. Bu tasarruf tedbirlerin bir kısmı dairemizi alacağımız zaman bir kısmı ise içinde yaşarken uygulanabilir.

Yeni daire alınırken güneş ile ilişkisini ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ilk tedbirdir. Bol güneş alan bir daire daha az ısıtma maliyet çıkaracaktır. Hakim soğuk rüzgarlar tarafında olan, az güneş gören bir daire ise çok daha fazla ısıya ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca birinci ve zemin katta bulunan daireler altları boş ise çok daha fazla ısıya ihtiyaç hissederler. Doğalgaz Tasarrufu
için bol güneş alan ara kat daireleri tercih edilmelidir.

Bina izolasyonu doğalgaz faturasını %50’ye varan oranlarda düşürebilir

En fazla doğalgaz tasarrufu bina izolasyonu ile sağlanmaktadır. Yapılan ideal bir ısı yalıtımı ile %40-50 oranında tasarruf yapılabilir. Yalıtım, duvarlarda, çatıda, pencerelerde, döşemelerde sağlanmalıdır. Pencerelerde kullanılan profil kalınlıkları ve camlar bölgenin iklim koşullarına uygun olarak seçilmelidir. Pencerelerde sızdırmazlık sağlanmalıdır.

Duvarlar kesinlikle yalıtımlı olmalıdır, yalıtım malzemesi ve kalınlığı iklim koşullarına göre uygun olarak seçilmelidir. Duvarlardaki yalıtım binanın tüm cephelerinde devam etmelidir. Balkon iç duvarları da yalıtımlı olmalıdır. Birinci katta bulunan dairelerin konsol döşemeleri altlarından izolasyonlu olmalıdır. Bina çatısı yalıtımlı malzemeden yapılmalı bu mümkün değilse çatı içi yalıtım uygun malzeme ile sağlanmalıdır. Bina dışarıdan gelen sulara karşı korumalı olmalı, yağmur suları en kısa yoldan binadan uzaklaştırılmalıdır.

Kombi verimliliği

Kullanılan kombinin verimliliği Doğalgaz Tasarrufu için çok önemlidir. Her şartı olan aynı binadaki, iki farklı dairenin doğalgaz faturaları bu neden ile çok farklı olabilmektedir.

Radyatörlerin üzerleri kesinlikle örtülmemeli perdeler duvar ile radyatörün arasında kalmalıdır. Perdeler aynı zamanda ısı tasarrufu sağlamaktadır, soğuk günlerde camların kapatılması ısı kaybını biraz da olsa engelleyecektir. Radyatörlerin önü açık tutulması eşyalar ile kapatılmaması ısının doğru yayılması için önemlidir.
Radyatörlerin üzerinde çamaşır kurutulması doğru bir uygulama değildir. Radyatörlerin arkasında yansıtıcı levhalar kullanılması faydalı olmaktadır. Isınma sistemine dışarıdan müdahaleler yapılmamalıdır, ilave petek veya boru uzatmaları ancak hesaplamalar dahilinde olmamalıdır.
Kombi sıcaklığı 19-21 0C gibi tutulmalıdır ve radyatörlerde termostatik vanalar kullanılmalıdır. Bu vanalar odalarda konforlu bir kullanım sunmaktadır. Ayrıca bu şekilde her odada farklı bir sıcaklık elde edilebilecektir. Çok sık kullanılan bir oda 22 0C iken az kullanılan bir oda 18 0C olarak ayarlanabilecektir.

Ev havalandırmaları günün sıcak saatlerinde yapılmalıdır, sabah veya gece yapılacak havalandırma esnasında evin ısısını çok hızlı bir şekilde düşeceğinden kombiye daha fazla yüklenme olacaktır. Bu ise daha fazla doğalgaz tüketimi demektir.

Kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değil

Evde olmadığımız zaman kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değildir, tamamen kapatmaktansa düşük bir sıcaklıkta tutmak çok daha ekonomik bir yöntemdir. Radyatörler kapatılmamalıdır. Odaların peteklerin kapatılması da hiç doğru olmayan bir uygulamadır, soğuk ve sıcak odalar arasında ısı geçişleri olacak bu ise kombiyi çok daha fazla zorlayacaktır. En mantıklısı az kullanılan odanın düşük sıcaklıkta tutulması olacaktır. Evin tamamen soğuması doğru bir yöntem değildir.

Doğalgaz baca ve menfezlerinin belirli periyotlar ile kontrol ettirilmesi hem ekonomik hem de güvenli kullanım için gereklidir. Bacaların açık olmaması daha az oksijen gelmesini sağlayacağından verimi düşürecektir. Doğalgaz zehirlenmeleri baca ve menfezlerin kapanmış olmasından kaynaklanmaktadır.

Sıcak Suda Doğalgaz Tasarrufu

Kombinizin sıcak su ayarını 50 0C de sabit tutmak yeterlidir. Bu sıcaklık banyo ve mutfakta ihtiyacımız olan sıcak su için yeterli bir derecedir. Su ısıtma ayarını pilotda bırakınız. Elde bulaşık yıkadığınız durumlarda durulamayı soğuk su ile yapınız. Bulaşık makinasını tam olarak doldurmadan kullanmayınız.

Sıcak su ihtiyacı olmayan yerlerdeki suyu batarya vanasından kapatınız. Evde olmadığımız zamanlar kombiyi kapatmak doğru bir uygulama değildir, bu şekilde su soğuyacak tekrar ısıtmak için çok daha fazla doğalgaz kullanılacaktır.

Pişirmede Doğalgaz Tasarrufu

Ocaklarınız üzerinde soğumasın diye çaydanlıklarımızı bırakmamalıyız. Sıcaklığını bulmuş çaylar üzerleri örtülerek sıcaklığı muhafaza edilebilir.

Görüldüğü gibi doğalgazdan en büyük tasarruf ısıtma esnasında yapılabilmektedir. Kaliteli bir kombi seçimi, iyi bir yalıtım ve doğru kullanım tercihleri ile doğalgaz tüketimi belli oranlarda azaltılabilir. Ayrıca, konutun alımında yapılacak tercihler doğalgaz tüketimini önemli oranda etkilemektedir. Yapılacak tüm tasarruflar aile bütçesine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.