Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege Bölgesi’nin 100 büyüğü açıklandı!

Ege Bölgesi Sanayi Odası 2019 yılı üretimden satışlara Ege Bölge’sinin 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası 2019 yılı üretimden satışlara 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası

BEYZA COŞKUNTÜRK

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) 2019 yılında üretimden satışlara göre Ege Bölgesi’nin 100 büyüğünü açıkladı. 38 yıldır aralıksız Ege’nin 100 büyük sanayi kuruluşunu açıklamaya devam ettiklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İhracat ve üretim Türkiye’nin geleceği. İstihdam yaratmayan bir üretim modeli ile devam etmemiz mümkün değil” dedi.

2019 yılı üretimden satışlara göre İlk 10 sırada alan firmalar sırasıyla şöyle:

TÜPRAŞ, PETKİM, PHILSA PHILIP MORRİS, BMC Otomotiv, İzmir Demir Çelik, JTI Tütün, Abalıoğlu Yem- Soya, Pınar Süt, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Kocaer Haddecilik.

100 büyük firmanın üretimden satışlar rakamının, yüzde 78.9’unun kimya, gıda ve demir-çelik-metal- döküm sanayide yoğunlaştığını aktaran Yorgancılar, “Geçen sene de ilk 3 sektörün oranı bu şekildeydi ve yine değişmedi. İhracat bakımından da bu 3 sektörün önde olduğunu görüyoruz. İlk 10 firma 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 57’sini gerçekleştiriyor. Üretimden satışlara 94.275 olan satış değerleri, 2019’da 102. 581’e yükseldi. Üretimden, net satışlar içindeki payı yüzde 92 olarak gerçekleşti. Dış ticaret performanslarına baktığımızda ihracatın üretimden satışlar içindeki payı yüzde 36,7” ifadesini kullandı.

Yerli firmalar mali yapısı açısından kırılgan

Karlılık ve istihdam oranına bakıldığında karlarda ve katma değerde düşüş olduğunu belirten Yorgancılar, “Karlılık oranlarına baktığımızda düşüş olduğunu görüyoruz. Kur farklıkları, artan maliyetler, finansal dalgalanmalar ve yetersiz büyümeden kaynaklanıyor. İstihdam da bir artış var.

Ar-Ge harcamaları artsa da, umut verse de bin 5’in altında. Türkiye’nin GSYİH içindeki Ar-Ge harcamalarının payı yüzde 1.03. Hedeflerimize, çağın gerektirdiği inovasyon rekabeti uyum sağlamak için buna eğilmeliyiz. Borç özkaynak oranın yukarıya çıktığını görüyoruz. Toplam Borçların özkaynaklar büyüklüğünün 3 katına ulaşması, bugün tüm dünyanın sorunu olan borçlanma riski, firmalarımızın da nasıl taşıdığını çarpıcı bir biçimde gösteriyor. Yerli firmalarımızın ürettiklerini ihraç etme noktasında
yabancı sermaye ile aynı seviyede ilken, mali yapısı açısından daha kırılgan olduğunu görüyoruz” şeklinde açıkladı.

2019 yılında küreselleşme sürecinin ABD nedenli ile terse dönmesinden kaynaklanan ticari savaşların belirginleşmeye başladığı bir yıl olduğunu ifade eden Yorgancılar, “Her ülke kendi ekonomisinin öne çıktığı korumacılık politikalarının olduğu bir yıl oldu. Küresel ticaret savaşları yavaşladı. Küresel büyüme oranına baktığımızda Çin ve Hindistan’ın büyüme oranları, dünya ticareti de buna paralel olarak artıyordu. Ancak şimdi Çin ve Hindistan’daki büyüme oranları aşağı indiği için büyüme oranları da aşağı indi ve bu inmeye de devam ediyor. Bunun altında yatan en önemli kriterlerden biri Çin ve ABD arasındaki ambargolar” dedi.

Dünya ekonomisi dalgalı bir okyanusta yön bulmaya çalıştı

Piyasada dönen sıcak paranın özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok olduğunu dile getiren Yorgancılar, “Paralar geriye çekildi, korumacılık başladı. Ülkeler kendi aralarında ambargo uyguladılar. Dünya ekonomisi dalgalı bir okyanusta yönünü bulaya çalışan bir gemiye döndü. 2020’de işler düzelecek dedik. 2019’un son 4 ayından sanayiciler memnundu. Kasım ayında Çin’de başlayan, daha önce lokalize bir hastalık gibi görünen Coronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alınca, 2020 yılı da bu virüsün etkisi altında olumsuz bir şekilde devam etti. Alınan tedbirlere aşı bulunmadığı için yeterli olmadı” şeklinde konuştu. Üretimin küresel bazda, özellikle sanayi sektöründe zorlayan nedenler olduğunu da sözlerine ekleyen Yorgancılar, “Önünüzü göremiyorsunuz, teklif vereceksiniz yurt-içi ve yurtdışı belirsizlik var. Dünyadaki PMI değerlerine bakıldığında da küresel daralmayı görmekteyiz. En önemli pazarlarımızda da bizim için zorlu bir yıl oldu” diye konuştu.

Yatırımlar ikinci kez iki yıl art arda geriledi

2019 yılının ilk yarısında yerel seçimlerin etkisiyle kamu tüketime, yılın ikinci yarısında da özel tüketime dayalı bir büyüme gerçekleştirdiğini aktaran EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Yatırımlar negatif yönlü yüzde 12,4 ile 2008-2009 yıllarının ardından ikinci kez iki yıl arka arkaya geriledi. Firmalar, yatırıma değil anı kurtarmaya odaklandılar. Konkordato haberlerinin art arda gelmesi durumunun ciddiyetini korudu. Konkordato firmalarından alacağınız mali bütçenizi etkilediği için, tüm halkaları etkiledi” şeklinde aktardı.

En önemli konulardan birinin ihracat yapan firmaların kur artışından kaynaklanan bir kar elde ettiğini söyledi. Yorgancılar, “ Bu açıdan ihracat yapan firmalar kısmen daha az etkilendi. İhracat ve üretim, Türkiye’nin geleceği. İstersen üret, sat. İstiyorsan dışardan al, yine dışarı sat. Yoksa kapasitesiniz malı dışarıdan alır, yine dışarı satarsınız; bu da ülkeye döviz kazandırır. Bu da ekiple, geniş vizyonla ve de hedefle olacak bir konu. 2019 yılı gerek küresel, gerekse ulusal makro koşullar açısından sıkıntılı geçti. Türkiye de 2019 binde 9 büyüdü. Bu hiçbir şey Türkiye’nin en az yüzde 5 büyümesi gerekiyor.Bu şekilde İşsizliği çözebiliriz” dedi.

ABD, alternatif pazarlar arıyor

2019’un son 4 ayındaki yukarı doğru devam eden performansı bu yılda göreceklerini düşündüklerini söyleyen Yorgancılar, “Karşımıza bir pandemi süreci çıktı, tabiki de tüm dünyayı etkiledi. Şu anda hala uçağımızın gitmediği bir ülke var. Ancak bu krizden kaynaklı bir çok ülkenin havayolları batma durumuna geldi. Bazı ülkelerde devlet havayollarına ortak oldu, yatırım yaptı. Ekonomide kredi ve iç talep referanslı büyüme hamleleri yapıldı” ifadesini kullandı.

Jeopolitik risklerin devam ettiğini de söyleyen Yorgancılar, küresel tedarik zincirinde kaymalar olduğunu belirtti. Yorgancılar, “ABD Çin’den tedarik ettiği ürünler noktasında, alternatif pazarlar arıyor. Ülkeler önce can, sonra canan diyor. Ülkeler kendi işsizlik oranlarının yukarı çıkmaması için üretimle ilgili her türlü desteği vermeye devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye’nin üretim dokusu istihdam yaratmıyor

Yorgancılar, 2020 yılı başında öngördükleri risklerin COVİD-19 sonrası ikinci plana düşse de, yılın ikinci yarısında yüzleşeceğimiz riskler olmaya devam ettiğini aktaran EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Dünya Bankası ve IMF Türkiye büyümesinin yüzde 1 olabileceğini söyledi. Türkiye yüzde 7.5 büyüdüğünde dahi, işsizlik oranları yüzde 11’lerde. İstihdam yaratmayan bir büyüme modeli ile yola devam etmemiz mümkün değil. Türkiye’nin üretim dokusu istihdam yaratmıyor. İstihdam yaratılması için, tarım, turizm gibi sektörler çok önemli. İstihdam yaratan üretim modelleri ile değiştirmemiz gerekiyor” dedi. Bizim yeni bir ekonomik programla, sözleşmeli tarım sistemine geçmemiz gerektiğini ifade eden Yorgancılar, “Çiftçi bugün diktiği ürünü kaça satacağını bilmiyor. Devlet dese ki, senin ürününü şu zamanda şu paradan alacağım dese; çiftçinin önü açılacak ve rahatlayacak. Tarım sanayisi gelişecek.

Bu pandemi sürecinde, tüm dünyanın öğrendiği olmazsa olmaz dediği iki sektör çıktı; sağlık ve gıda. Türkiye’nin tarım gündemi oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Yorgancılar, bankaların; firmaların ve halkın borçlarını azaltmaya yönelik bir program hazırladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancı sermayeli doğrudan yatırımlar için yatırımın ortamının iyileştirilmesi ve katma değer yaratanlara özel teşvikler sunulması gerekiyor. Pandeminin ikinci dalgasının gelmemesi çok önemli. İhracat seferberliği başlatılmalı, kapsamlı destekler açıklanmalı. İstihdamın korunması için, istihdam devam teşviği verilmeli. İşsizliği önlemek için mevcutlara, 1 yıl SGK pirimi muafiyeti, yeni işe alınanlara gelir vergisi muafiyeti verilmeli. Firmaların devletten hak edilmemiş tüm alacaklarının nakit, tahvil, bona gibi yöntemlerden biri ile ödenmesi de
gerekiyor.”

EBSO’dan basın mensuplarına ücretsiz COVİD-19 testi

Sanayicilere, Eliza Testi ile COVİD-19 testi uygulayacaklarını söyleyen Yorgancılar, basın mensuplarına da bu testi eğer isterlerse ücretsiz olarak uygulayabilecekleri söyledi.

Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Testin sonuçları 2 gün sonra devlet kurumlarından geliyor. İzmir’de 1 haftadır ölüm görülmüyor, ancak 29 tane yoğun bakımda bulunan hasta mevcut. Önemli olan hasta sayısının değil, iyileşen sayısının yüksek olması. Maske, hijyen ve sosyal mesafe konusunda dikkat edilmeli. Gerçek sabunla yıkadığımız el temizliği, diğer maddelerle yaşadığımız el temizliği gibi olmuyor. Buna dikkat ettiğimiz sürece bu hastalıktan korunma imkanımız var. Aşı bulanana kadar hepimiz risk altındayız.”

İşte Ege’nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu!

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI’NIN 2019 YILI ÜRETİMDEN SATIŞLARINA GÖRE

100 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU

  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
1 TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş İZMİR RAFİNERİ MÜDÜRLÜĞÜ (KONS.) 29.710.152 82.914.141
2 PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. 9.223.405 9.223.405 11.513.641
3 PHILSA PHILIP MORRIS SABANCI SİGARA VE TÜTÜNCÜLÜK SAN. VE TİC. A.Ş.-TORBALI ŞUBESİ 3.426.968 3.426.968 3.478.342
4 BMC OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş. İZMİR PINARBAŞI ŞUBESİ XX XX XX
5 İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş. 3.307.474 3.307.474 3.485.375
6 JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş. 2.539.723 2.539.723 2.545.762
7 ABALIOĞLU YEM-SOYA VE TEKSTİL SANAYİ A.Ş. ENTEGRE TESİSİ ŞUBESİ (KONS.) 1.823.710 2.186.331
8 PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 1.683.153 1.683.153 1.688.167
9 ABALIOĞLU YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş. ALİAĞA ŞUBESİ 1.680.871 1.680.871 2.303.256
10 KOCAER HADDECİLİK SAN. VE TİC. AŞ. ALİAĞA ŞUBESİ 1.653.823 1.653.823 1.740.883
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
11 ÖZKAN DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş. XX XX XX
12 CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ A.Ş. XX XX XX
13 X XX XX XX
14 TÜRK TUBORG BİRA VE MALT SAN. A.Ş. XX XX XX
15 X XX XX 1.209.119
16 X XX XX XX
17 DYO BOYA FABRİKALARI SAN. VE TİC. A.Ş. 1.084.467 1.084.467 1.133.317
18 POLİBAK PLASTİK FİLM SAN. VE TİC. A.Ş. 1.052.269 1.052.269 1.056.857
19 SUN TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. 1.051.207 1.051.207 1.106.635
20 CMS JANT SANAYİ A.Ş. XX XX XX
21 HUGO BOSS TEKSTİL SANAYİ LTD. ŞTİ. 998.569 998.569 1.007.505
  22 KARDEMİR HADDECİLİK SAN. VE TİC. A.Ş. ALİAĞA ŞUBESİ (KONS.)   980.121   1.089.023   –
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
23 AKDENİZ KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş. 917.760 917.760 987.138
24 İZBETON-İZMİR B.ŞEHİR BELEDİYESİ BETON VE ASF. ENERJİ ÜRT. DAĞ. TES. SU KANALİZASYON TİC. VE SAN. A.Ş. 892.273 892.273 900.814
25 KANSAI ALTAN BOYA SAN. VE TİC. A.Ş. 888.776 888.776 893.535
26 EGE PROFİL TİC. VE SAN. A.Ş. 820.055 820.055 995.177
27 ÜNİTEKS TEKSTİL GIDA MOTORLU ARAÇLAR SAN. VE TİC. A.Ş. 812.581 812.581 XX
28 TYH ULUSLARARASI TEKSTİL PAZARLAMA SAN. VE TİC. A.Ş. 762.704 762.704 811.696
29 STACKPOLE INTERNATIONAL OTOMOTİV ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. 760.176 760.176 787.475
30 PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİ A.Ş. 749.527 749.527 750.119
31 T.T.L. TÜTÜN SANAYİ VE DIŞ TİCARET A.Ş. XX XX XX
32 SUN CHEMICAL MATBAA MÜREKKEPLERİ VE GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. 709.223 709.223 721.937
33 İZDEMİR ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ALİAĞA FABRİKA ŞUBESİ 641.985 641.985 728.632
34 ÇAMLI YEM BESİCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş. 637.392 637.392 642.844
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
35 X XX XX XX
36 TUKAŞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş. 614.566 614.566 640.441
37 ATEŞ ÇELİK İNŞAAT TAAH. PROJE MÜH. SAN. VE TİC. A.Ş. 579.327 579.327 606.172
38 AGROBEST GRUP TARIM İLAÇLARI TOHUMCULUK İMALAT İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş. 573.758 573.758 609.082
39 AGROMEY GIDA VE YEM SAN. VE TİC. A.Ş. 556.104 556.104 562.694
40 E.R. YEM GIDA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. XX XX XX
41 FELDA IFFCO GIDA SAN. VE TİC. A.Ş. 513.426 513.426 541.047
42 HİDROMEK-HİDROLİK VE MEKANİK MAKİNA İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.-EGE SERBEST BÖLGE ŞUBESİ (KONS.) 493.110 1.130.914
43 BAK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
44 X XX XX XX
45 X 468.780 1.377.890
46 VE-GE HASSAS KAĞIT VE YAPIŞTIRICI BANT SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
47 NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİ A.Ş. 458.036 458.036 491.679
48 CEVHER JANT SANAYİİ A.Ş. 449.832 449.832 450.376
49 ALKİM KAĞIT SAN. VE TİC. A.Ş. 392.673 392.673 393.170
50 EGE SERAMİK SAN. VE TİC. A.Ş. 384.096 384.096 396.235
51 NORM SOMUN SAN. VE TİC. A.Ş 372.576 372.576 372.576
52 FTB FASTENER TECHNOLOGY BAĞLANTI ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş XX XX XX
53 EKOTEN TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. 367.241 367.241 402.974
54 ÇİMENTAŞ-İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. XX XX XX
55 EGE GÜBRE SANAYİİ A.Ş. 352.523 352.523 562.931
56 BAĞ YAĞLARI SAN. VE TİC. T.A.Ş. 347.091 347.091 348.004
57 KALE PRATT&WHITNEY UÇAK MOTOR SANAYİ A.Ş. 341.599 341.599 341.599
58 X 329.620 329.620 375.355
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
59 X XX XX XX
60 BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 313.536 313.536 313.536
61 SAINT-GOBAIN WEBER YAPI KİMYASALLARI SAN. VE TİC. A.Ş. 309.363 309.363 323.222
62 ATİK METAL SAN. VE TİC. A.Ş. 303.986 303.986 306.489
63 LUNA ELEKTRİK ELEKTRONİK SAN. VE TİC. A.Ş. 303.179 303.179 315.783
64 X XX XX XX
65 X XX XX XX
66 SPOT TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. 288.066 288.066 318.751
67 BATIÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş. 286.375 286.375 340.314
68 X XX 284.688 XX
69 ANATOLIA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş. 284.073 284.073 302.244
70 OPET FUCHS MADENİ YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş. 283.121 283.121 404.440
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
71 FİBROSAN CAM TAKVİYELİ POLYESTER SAN. VE TİC. A.Ş. 282.936 282.936 304.914
72 KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SAN. VE TİC. A.Ş. 267.452 267.452 282.394
73 KAR-EL DEMİR TEL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. ALİAĞA ŞUBESİ 266.617 266.617 290.090
74 SUNEL TİCARET TÜRK A.Ş. 262.801 262.801 274.125
75 BAMBİ MOBİLYA VE YATAK SANAYİ A.Ş. 255.916 255.916 267.111
76 VİKİNG TEMİZLİK VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ PAZARLAMA SAN. TİC. A.Ş. 252.680 252.680 255.249
77 X 250.430 250.430 264.087
78 X XX XX XX
79 X XX XX XX
80 VİKİNG KAĞIT VE SELÜLOZ A.Ş. 221.364 221.364 224.308
81 KONFOR DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI MOBİLYA DERİ TEKSTİL İNŞAAT TURİZM SAN. VE TİC. A.Ş. 218.742 218.742 282.020
82 KÜTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ DIŞ TİCARET VE SANAYİ A.Ş. XX XX 210.898
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL))
83 FOKKER ELMO HAVACILIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 208.226 208.226 208.272
84 RENKLER MAKİNA VE YEDEK PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş. 194.230 194.230 194.679
85 SAFE SPICE GIDA STERİLİZASYON SANAYİ VE DIŞ TİCARET A.Ş. XX XX XX
86 ELTAŞ TRANSFORMATÖR SAN. VE TİC. A.Ş. 186.248 186.248 187.973
87 MC CORMICK KÜTAŞ GIDA SANAYİ DIŞ TİCARET A.Ş. XX XX XX
88 KAPLAMİN AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
89 İZELTAŞ İZMİR EL ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
90 X XX XX XX
91 HEPER METAL DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
92 ÇİMBETON HAZIR BETON VE PREFABRİK YAPI ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş. XX XX XX
93 ÇAĞATAY EVCİL HAYVAN MAMALARI VE YEM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. 171.341 171.341 194.428
94 EGEPLAST- EGE PLASTİK TİC. VE SAN. A.Ş. 168.346 168.346 180.856
  2019 SIRASI   FİRMA ÜNVANI ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL) TÜRKİYE ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (BİN TL)   NET SATIŞLAR (BİN TL)
95 BATIBETON SANAYİ A.Ş. 166.073 166.073 166.471
96 X 164.674 164.674 176.356
97 BAREKS PLASTİK FİLM EKSTRÜZYON SAN. VE TİC. A.Ş. 163.134 163.134 176.190
98 FG TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC. A.Ş. 160.880 160.880 165.074
99 BAREKS POLİETİLEN FİLM EKSTRÜZYON SAN. VE TİC. A.Ş. 159.889 159.889 164.443
100 X 156.171 156.171 207.835