Gülbeyaz Kanber Yazdı: Okullar Bağışıklık Sistemini Güçlendirdi Mi?

Gülbeyaz Kanber Yazdı: Okullar Bağışıklık Sistemini Güçlendirdi Mi?
Yayınlama: 14.08.2020
A+
A-

Okulların toplumlarda çocukların sadece akademik yönünü geliştiren önemli bir yer olarak görülmekten ziyade çocuğun bütünün gelişimine destek veren önemli bir yer olarak düşünülmelidir. Dünyada Kovid-19 sürecinde 2020-2021 okulların tekrar açılması İçin planlamalar yapılmaktadır. Her ülke, bölge ve şehir farklı eğitim planlarını uygulamaktadır. Bazıları tamamen uzaktan Eğitimi tercih ederken, bazıları hibrid modeli bazıları ise yüz yüze Eğitim programlamalar yapmakta. Bu planlamaların hangisi ile başlatsak başlayalım çocukların ve ailelerin iyi bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmekte ve çocukların karışılacakları önceki yılları düşündüğümüzde farklı olacaktır. Karşılaşacakları yeni eğitim modeli ne idi? Maske takma zorunluluğu olacak mıydı? Okul servislerinde nasıl bir düzenleme olacaktı? Okullarımız kovid sürecine karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirmiş miydi?

   Dünyada bazı okulların kapılarını tamamen kapatması ve bu rakamların artması tabii ki bazı ailelerin özel okullara çocuklarının kayıtlarını yaptırırken okullar çocuklar İçin yeterince güvenli koşulları sunabilecek miydi? Sorusunu da beraberinde getirmekte ve bizler virüse karşı ne kadar özen gösteriyoruz. Bu süreçte özel okulların ve devlet okullarının bütçeleri ne kadar değişecek ve bu değişiklikler sonucu ne kadar olumsuz yansımaları gösterecek. Tüm dünyada yaşanan ekonomik iniş ve çıkışların olduğu bir zamanda okullar ayakta kalabilmek için ne kadar yardım alabilecekler. Aileler ne kadar yardım alabilecekler? Vaka sayılarının artma ihtimalleri sebebi ile artacak giderlere hazır mıyız? Bu değişiklikler çocukların özel okullardan devlet okullarına kaymalarına da sebep olabilecek miydi? Bu nakiller sonucu öğrenci sayılarının devlet okullarında artışı ilgili oluşacak sorunları çözmek için hazır mıyız?

     İnsanlar belli bir rutine alışkın olmakla birlikte yaklaşık Ocak ayından bu yana rutin tüm dünyada yaşamın her alanında değişikliğe sebep oldu. Çocukların ve ailelerin bu değişiklikler konusunda bilgilendirilmesi onların kaygılarının ve korkularını azalmasına yardımcı olacak ve yeni rutine adaptasyonlarını sağlamak ve her türlü olabileceklere karşı aileleri, çocukları ve öğretmenleri, personeli ne kadar hazırladı?

Uzaktan eğitim, hibrid eğitim nedir? Uzaktan eğitim almamız gereken durumlarda beklentilerimiz neler olmalı? Uzaktan eğitimde başarı elde edilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Okullarda maske takma zorunluluğu olacak mı? Ne zaman hangi ortamlarda maske takmaya ara verilmeli? Ateş ölçümleri ne kadar sıklıkta olmalı? Sosyal mesafe nedir? Ve okul ortamında nasıl olmalı? Okul servisleri ile taşıma nasıl olmalı? Öğrenciler birbirleri ile karşılaştığında nasıl davranmalılar? Okullarda sınıf dizaynları nasıl yapılmalı? Okullarda doktor ve sağlık personeli bulundurulmalı ve her hangi bir vaka ile karşılaşıldığında ilk müdahale nasıl yapılmalı? Çocuklarımıza yaş gruplarına göre kovid-19 bilgilendirme eğitimleri yapılacak mı? Okullara dönüş vaka sayılarında hızlı artışa sebep olacak mı?

  2020-2021 akademik yılında okullara dönüşte zorlu bir yıl olacağı bir gerçektir. Ümit ederim ki bu süreçi bir bütün olarak tüm kurallara uyarak daha güçlü bir şekilde hep birlikte aşacağız.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.