Üç şirkette kriz büyüdü, üretim durdu
İZENERJİ, İZELMAN, İZTEK, İZFAŞ ve Egeşehir şirketlerinde görevli işçiler, üç aydır alamadıkları sosyal haklar ve “havuz” sisteminde bekletilen çalışanlar nedeniyle üretimi durdurdu. Fazla mesai ödemeleri, yakacak ve yemek yardımlarının yapılmaması da protestonun fitilini ateşledi. Büyükşehir ile sendika arasında dün yapılan müzakerelerden de sonuç çıkmayınca, Genel-İş yönetimi “eyleme devam” dedi.
Çıplak Ayaklı Yürüyüş
DİSK Genel-İş Sendikası’na bağlı işçiler ve sendika temsilcilerinin iş bırakma eylemi sabah sendika binası önünde başladı. Yüzlerce işçi çıplak ayakla Kültürpark 3 No’lu Hol’e yürüdü. Sloganlar eşliğinde yapılan eylemde işçiler, aylardır bekleyen alacaklarının bir an önce ödenmesini talep etti. Maaşlarda yaşanan kayıplar ve iade kararlarına rağmen işe başlatılmayan çalışanlar, “Geçinemiyoruz”, “Çıplak maaşa karşı çıplak ayak”, “Sabır taştı, işçi susmayacak” sloganları ile tepkilerini dile getirdi.
“Sosyal demokrat belediyeye yakışmadı!”
Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, yürüyüş sırasında yaptığı açıklamada sert konuştu:“Toplu sözleşmede yer alan sosyal haklarımız aylardır ödenmiyor. Maaşların yalnızca çıplak ücret kısmı yatırılmak istendi. Bu tutum sabrımızı taşırdı, işçiyi sokağa itti. Eylem hukuki ve kararlıyız, adım atılmazsa devam edeceğiz.”
Gül ayrıca çok sayıda çalışanın haksız yere işten çıkarıldığını ve havuz sisteminde bekletildiğini ifade ederek mücadelenin büyüyeceğini söyledi.
Hafta Boyunca Eylem Planı
Büyükşehir yönetimi ve sendika arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca eylem takvimi devreye girdi.
Hafta boyunca farklı yürüyüş ve protestolarla eylemlerin devam edeceği bildirildi. Uzlaşma sağlanana kadar iş bırakma kararının süreceği belirtildi. Gözler yeniden İzmir Büyükşehir – Sendika masasında olacak.
9 Aralık Salı: Çadır eylemi ve akşam meşaleli yürüyüş Salı günü eylemler iki aşamalı gerçekleşecek: 08.30’da yönetim kurulu üyeleri ile işten çıkarılan ve iade edilmelerine rağmen işe başlatılmayan işçiler, Fuar Basmane Kapısı’na çadır kuracak. 18.00’de işçiler yeniden Fuar Basmane Kapısı önünde toplanacak. Buradan meşalelerle Kıbrıs Şehitleri Caddesi – Türkan Saylan Kültür Merkezi güzergâhında yürüyerek basın açıklaması yapılacak.
10 Aralık Çarşamba: Konak Pier’den Basmane’ye yürüyüş Saat 08.30’da şube yönetimleri, iş yeri temsilcileri, işten çıkarılan ve iade edilen işçiler Konak Pier’de toplanarak yürüyüşe başlayacak. Yürüyüşün varış noktası yine Basmane Fuar Kapısı olacak.
11 Aralık Perşembe: Yarım gün iş bırakma ve yürüyüş Perşembe günü işçiler yarım gün iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Eylem kapsamında işçiler 08.30’da Konak Pier’den hareket ederek Basmane Fuar Kapısı’na yürüyecek.
12 Aralık Cuma: Nöbet çadırı kurulacak Haftanın son eylem gününde sendika yönetimi, iş yeri temsilcileri ve işçiler, Fuar Basmane Kapısı’ndaki çadırda nöbet tutacak.
