Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HABER-SEN’DEN TRT TEPKİSİ

Başta Haber-Sen olmak üzere

Başta Haber-Sen olmak üzere destek veren bir çok sendika ve birlik 703 Nolu OHAL KHK’si ve 3-4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerle TRT’de çalışan personelin “İstihdam Fazlası Personel”adı altında başka kurumlara gönderilmesinin yolunun açılmasına tepki gösterdi. Ayrıca TRT’nin Kamu Hizmeti Yayıncılığından tamamen uzaklaştığını, tek sesli  hale  geldiğini ifade ettiler.

TRT’de  yaşanan bu gelişmelere karşı yurtdışında Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNI),  Avrupa Gazeteciler Federasyonu ( EFJ) Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ( IFJ) nin Brüksel’de  olmak üzere Ankara’da TRT Genel Müdürlüğü, Diyarbakır, İzmir, İstanbul ‘da ise TRT Bölge Müdürlüklerinin önünde eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması yapıldı.

21 Kasım Dünya Telvizyon Günü’nde TRT İzmir Bölge Müdürlüğü önünde Haber-Sen 6  Nolu Şube, Eğitim-Sen 1 Nolu Şube, KESK başta olmak üzere destek veren diğer sendika ve birliklerin birlikte düzenlediği basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı M. Necip VARDAL okudu.

Basın bildirisinde ; Anayasada ve yasasında özet özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti hangisi olarak tanımlanan TRT son yapılan anayasa değişikliği ile tek adamın kontrolüne girdiği ifade edilerek,  “Özellikle seçim döneminde çok daha açık bir biçimde görüldüğü üzere tarafsızlığını yitiren fiilen iktidarın yayın organına dönüştürülen TRT 703 sayılı kanun hükmünde kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hukuken  de kamu hizmeti anlayışıyla hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıkartıldı 102 sayılı kanun hükmünde kararnameyle TRT de emekliliğe teşvik ve istihdam fazlası personelin diğer kamu kurumlarına verilmesinin yolu açıldı. TRT kapatılmıyor küçültülmüyor,  ve özelleştirilmiyor. Ama “istihdam fazlası personel” yaftası ile deneyimli ve bilgili birikimli TRT emekçilerine ya emekli ol ya da diğer kamu kurumlarının git denilerek baskı kuruluyor. Şu anda 1800 kişi bu baskılar karşılığında emekliliğini isteyerek yıllarını verdikleri kurumlarından mesleklerinden koparıldı.” denildi.

Ayrıca basın bildirisinde TRT’nin anayasa ve yasasının da belirtildiği üzere özerk ve tarafsız bir kurum olması,  kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapması,  kasasına giren her kuruşun nereye nasıl harcandığının hesabının verilmesi, istihdam fazlası personel var denilmesine rağmen lağvedilen bakanlıklardan ve diğer kurumlardan TRT’ye yapılan  geçişlerin nedenlerinin açıklanması,  çalışanların zorla emekli edilmesi istihdam fazlası personel adı altında başka kuruma gönderilmesi özel hukuk hükümlerine tabi personelin gibi yeni istihdam şekilleriyle güvencesiz bırakılması uygulamalarına son verilmesi çağrısı yapıldı.

DESTEKLEYEN VE ÇAĞRIDA BULUNAN KURUMLAR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)
Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)
Türk Tabipler Birliği  (TTB)
Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNI)
AVRUPA GAZETECİLER FEREDASYONU (EFJ)
ULUSLAR ARASI GAZETECİLER FEDERASYONU (IFJ)
G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU
AVRUPA GAZETECİLER BİRLİĞİ (AEJ) TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
DİSK / BASIN-İŞ
PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI