Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hafıza Güçlendirme Teknikleri nelerdir?

Hafızayı güçlendirmek doğru yöntemleri uyguladığınızda zor değil. Hafıza güçlendirme tekniklerini sizler için derledik.

Hafızayı güçlendirmek doğru yöntemleri

Birini ismini dilinin ucuna gelmesine rağmen hatırlayamayanlar ya da mutfağa ne için gittiğini unutanlar için hafızanın bu kişilere bazı oyunlar oynadığından bahsedilebilir. Genellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte yaşanan bu olumsuz durumlar için bazı yöntemler ile beyin ve hafıza yeniden yapılandırılabilmektedir.

Hafıza güçlendirmede yardımcı yollar

Fiziksel Egzersizler

Fiziksel egzersizler yapmak genel anlamda çoğunlukla beyni ve hafızayı güçlendiren bir durumdur. Sinir kavşaklarının sayısını artırmakta olan egzersizler beyinde daha çok irtibat noktası kurulmasına ve bu sayede yeni hücrelerin oluşmasına imkân sağlar. Kalp ve damar sağlığının iyi olması beyni kuvvetlendiren bir başka durum olarak değerlendirilir. İyi bir kalp beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar ve zararlı olan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Bu noktada kişiler severek yapacağı ve yaparken kısa sürede sıkılmayacağı egzersizleri tercih etmelidir. Bu şekilde seçilen egzersizler devamlılık yönünden kişilere çok daha fazla fayda sağlayacak ve amaçlanan hafıza sağlığına daha kısa ulaşılacaktır.

Hafızayı güçlendirme tekniklerinden “hareket halinde ezberleme”

Araştırmalar ile kanıtlanmış bir başka beyin güçlendirme tekniği de hareket halindeyken ezberleme yapmaktır. Herhangi bir metnin hareket halinde ezberlenmeye çalışılması hafıza ve beyin güçlendirmeye doğrudan etki etmektedir. Hareket halinde yapılan ezberleme zihinde daha uzun süre kalmakta ve kolay kolay unutulmamaktadır.

Hafızayı güçlendirmek için doğru ve düzenli beslenme

Ortalama bir insan vücudunun aldığı besinlerin beşte biri şekerdir. Şekerin yani enerjinin doğrudan beyne iletilmesi, beynin işleyiş fonksiyonlarını tamamen şeker düzeyine bağlı kılmaktadır. Bu sebeple şeker düzeyini kontrol edemeyen kişiler için, zihnin çok daha karmaşık bir hal alacağından ve hafızanın zayıflayacağından söz etmek oldukça mümkün bir durumdur.Beynimizin düzenli çalışabilmesi için gerekli besinleri almalıyız. Sevilen şeylerin tüketilmesi beynin ödül bölgesinin harekete geçmesini zevk alınmasını sağlar. Böylece dopamin adlı bir kimyasal ortaya çıkar. Ancak sadece bu durumun meydana gelmesi sağlıksız bir durum olarak nitelendirilebilir. Beynin ödül bölgesini harekete geçirecek besinlerin yanında bağırsakların iyi çalışmasını sağlayacak besinlerin de alınması vücut sağlığının bütünlüğü ve dolayısıyla beyin sağlığının sağlanması açısından çok önemlidir. İnsan bağırsaklarında beyin ile doğrudan alakalı 100 trilyondan fazla mikrop vardır. Bağırsak sisteminin çalışmasına yarayacak besinler alınmadığında ve bağırsak dengesinin bozulmasıyla beynin kısa sürede bu durumdan etkileneceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Daha Önce Denenmemiş Şeyler Denemek

Daha önce denenmemiş şeyleri denemek beynin gelişmesi ve sağlıklı olması açısından kilit öneme sahip bir durumdur. Beyni yeni şeyler denemeye ve öğrenmeye yönlendirmek, zamanla daha güçlü bir hafızaya sahip olmak anlamına gelmektedir.
Bu bağlamda en basitinden aile ile ya da arkadaşlar ile oynanabilecek bir oyun oynamak bile yararlı olabilecek bir aktivite olarak değerlendirilebilir.

Hafıza güçlendirme için Doğru Uyku

Uyumanın beyin ve vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkileri herkes tarafından bilinmektedir. 5 ile 10 saat arasındaki uyku beynin tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi açısından hayati öneme sahiptir. Ancak beyin sağlığı açısından uyku saatinin yanı sıra nasıl uyanıldığının da önemi çok büyüktür. Bu noktada beyin için ideal uyanma şekli, karanlık bir odada uyuyup yavaş yavaş artan ışığa sahip bir ortamda uyanmak.

Uyku sırasında rahatsız edici ışık ve sesten kaçınmalıyız. Giderek artan ışık göz kapaklarının arasından girerek beyne ulaşır ve beyin bu ışığa karşılık olarak kortizol üretir. Salgılanan kortizol ile beynin günü nasıl geçireceği belirlenir ve bu sayede çok daha sağlıklı bir beyin ile gün geçirilmiş olur. Bu sebeple tavsiye edilebilecek doğru ışığa sahip olan ortamın güneş ışığını alan bir oda olduğundan söz edilebilir.

Bu teknik söylemlerin dışında hafıza güçlendirme için bu listeyi muhakkak uygulayın:

hafıza güçlendirme yöntemleri

1- Kronik hastalık ve vitamin eksikliği kontrolü yaptırın
2- Daha önce denemediğiniz şeyleri deneyin
3- Düzenli egzersiz gerçekleştirin
4- Günlük/haftalık planlar yapın
5- Kalp dostu diyetler uygulayın
6- Stresten uzak durun
7- Sigara içmeyin
8- Düzenli uyuyun
9- Kitap okuyun