Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Denizli’de Geçmişi ve Geleceği bağlayacak yeni bir köprü için çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.

[dropcap]İ[/dropcap]ş Adamı Ahmet Urkay’ın kişisel çalışmaları ile toplanan eserlerle Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’nin açılması için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Yaklaşık 3bin eserin sergileneceği müzede jeolojik, arkeolojik, etnografik eserlerin yanında sikke, el yazması kitaplar, 2milyon yıllık fosiller, roma döneminden frizler, mezar stelleri gibi bir birinden eşsiz tarihi öğe sergilenmek üzere hazırlanıyor.

Denizli’nin Karahayıt Bölgesi’nde hazırlanan müze son kalan resmi işlemlerinin ardından ziyaretçilerine de açılacak. Halıcı Otel’in sahip olduğu alanın bir kısmına kurulan müze için kültürel tesis tanımlaması gerçekleştirildi. Pamukkale Belediyesi’nin olur yazısı ile Kültür Bakanlığı’ndan son izin belgesinin gelmesinin ardından belgesi Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ziyaretçilerine kapılarını açacak.

İş Adamı Ahmet Urkay’ın korumak amacı ile topladığı bir birinden eşsiz eserler Denizli’nin ve Türkiye’nin değerlerini bir arada sergilemek amacı ile müzenin oluşturulmasına karar verildi. Bu kararın ardından müze çalışması için bir vakıf kurularak bütün eserler bu vakfa bağışlandı. Müzenin arazisini de vakfa bağışlayan Urkay bununla da yetinmeyerek vakfın finansörlüğünü de kendisi üstlendi ve sahip olduğu sabit gelirlerin bir kısmını vakfa bağladı.

“Kültürel Köprü Olacak”

Halıcı Otel’in Genel Müdürlüğü görevini ve müze’nin koordinasyonunu yürüten Fatih Urkay ise yürütülen çalışmalarla vakfı daha da geliştirmek istediklerini ve temel amaçlarının kültürel köprü olmak olduğunu dile getirdi. Urkay, “Şu an müzede segilenme potansiyeline sahip yaklaşık 6bin esere sahibiz. Ancak oluşturulan müzenin koşulları gereği 3bin eserin sergilenmesini sağladık. Müzeyi genişletme çalışmalarımız ise devam ediyor. Müzenin bağlı bulunduğu vakfı daha da güçlendirerek Denizli’nin ve Türkiye’nin değerlerini daha çok insana ulaştırmak istiyoruz. Bu müzenin tanıtımını da etkin bir şekilde gerçekleştireceğiz. Denizli’ye gelen turistlerin buraya gelmeden bu müzeyi bilmeleri ve gelip görmek isteyecekleri bir iletişim çalışması gerçekleştireceğiz.

Müzenin giriş ücretleri ise bakanlığımızın belirlediği fiyatlar üzerinden olacak. Yani fiyatları yüksek değil herkesin karşılayabileceği bir seviyede tutatacağız ama şehit ve gazi yakınlarımıza girişlerimiz ücretsiz olacak. Ayrıca Pamukkale Belediye Başkanı’mız Hüseyin Gürlesin’in de destekleri ile öğrencilerimizin tarihi ve kültürel değerlerin farkına varması amacı ile ücretsiz okul gezileri düzenleyeceğiz” dedi.

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’nde gerçekleştirilecek açılışın ardından 2milyon yıl öncesinden arkeolojik kalıntıların yanı sıra Milattan önce 3000 yılından itibaren çeşitli dönem eserleri, tarihi mermer işlemeleri, zeytinyağı press makinaları ve tarım aletleri, eski dönem ticaret malzemeleri, batık gemilerden çıkan ticaret amforalari, tarihi kilise ve han kapıları, çakmaklı eski silahlar, Sultan Reşat Tuğrası, Osmanlı Ordu kazanı ve bir eşi Almanya İngolstadt askeri müzesinde bulunan Osmanlı Hazine Sandığı, Türk evi şeklinde döşenmiş 4 oda, el yazması Kur’an-ı Kerim’ler, yazı takımları, uçkur, peşkir, giysi gibi el işelemeleri yanında seamikler, bakır mutfak eşyaları, teraziler, saatler, el doukması kilimler, gramofonlar ve fotoğraf makineleri gibi Arkeolojik ve Etnografik 3bin eser sizleri bekliyor olacak.

 

Ahmet Urkay Kimdir?

Halıcı Ahmet Urkay Vakfı ve Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’nin kurucusu Ahmet Urkay’a biraz daha yakından bakalım.

Ahmet Urkay, 1938 yılında Denizli’nin Tavas ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Nikfer bölgesi’nde tamamlayan Urkay, genç yaşta iş hayatına atıldı. Halı dokumacılığı ve ticareti yapmaya başlayan Urkay, 1966 yılında halı ticaretinin yanında Marmaris’te turizm işletmeciliğine de başladı. Halen sürdürdüğü çalışmaların yanında, eğitime verdiği büyük önem ile, Türkiye’nin çeşitli yerlerine okullar yaptırarak eğitime katkılar sundu.

Eğitimin yanında kültürel değerlere de sahip çıkılmasını isteyen Urkay, 1995 yılında koleksiyonerlik belgesi alarak taşınır kültür varlıkları toplamaya başladı. 2005 yılında Marmaris’te adını taşıyan özel bir müze kuran Urkay, 2016 yılında Marmaris’teki müzesini Denizli’ye taşıdı.

Türkiye’nin ve Denizli’nin sahip olduğu değerleri insanlarla paylaşmak ve özellikle gelecek kuşaklara aktarmak için kurulan vakıf ve müze Ahmet Urkay’ın kişisel çabası ile hayata geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile yürütülen bu çalışmalar Denizli’ye ve Türk Kültürüne önemli bir miras niteliği taşımaktadır.