Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İESOB Ahilik Haftasını Kutladı

Her yıl 17- 23

Her yıl 17- 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Ahilik Haftası kutlamaları, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (İESOB) düzenlenen törenle başladı.

Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası, 17- 23 Eylül tarihleri arasında hazırlanan program çerçevesinde, İESOB Konferans Salonu’nda açılış töreniyle başladı. Üç gün sürecek 31. Ahilik Haftası kutlama programının ilk güne özel açılış törenine İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Damatlar,CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın   İBB Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İESOB onursal Başkanı Mehmet Ali Susam’ın konuşmacı olarak katılırken törende Şehit Fethi Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Şed Kuşatma Töreni’ni canlandırdıkları bir tiyatro gösterisi sergiledi.

”Ahilik felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alır”

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu”Ahilik felsefesi, ‘Ben siftah yaptım, komşumdan alın’ diyerek komşusunu düşünen bir esnaf geleneğini de içinde barındırır. Fakat günümüzde bunun uygulanması mümkün olmuyor çünkü herkes rekabet içinde” dedi. Ahilik kurallarını ve öğretilerini kamuoyuna tanıtmak, özellikle yeni nesile Ahi Evran ilkelerini benimsetmek amacıyla düzenlenen etkinlikte Ahilik felsefesi ile ilgili konuşan Zekeriya Mutlu ; “Eğitim yılının başlaması ile Ahilik haftasının kutlamaları aynı zamana denk geldi. Bu bana ahilik kültürünün merkezinde bulunan mesleki eğitimin önemini hatırlattı. Mesleki eğitim, ülke gündeminin ilk sırasını oluşturuyor. Ahilik felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alır. Ahilik, içinde bulunduğumuz çapın şartlarında unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir. Geldiğimiz noktada, herkes bir rekabet içinde dolayısıyla esnafımızın da gelişen teknolojiyle nasıl rekabet edebileceğini öğrenmesi gerekir. Günümüzde satışlar çoğunlukla internet üzerinden yapılıyor. Küçük esnafın da marketlerle rekabet edebilmesi için bu tarz gelişmelere ayak uydurması gereklidir.” şeklinde konuştu.

”Şu an burada anlatılanlar ve çalışmalar bir kısmınız için görev olabilir”

İESOB onursal Başkanı Mehmet Ali Susam konuşmasında öğrencilerin ahilik ile ilgili tiyatro gösterisine atıfta bulunarak şunları söyledi ;” Bundan sonraki esnaf teşkilatının geleceğinin eğitim ve okullaşma sürecindeki Ahilik felsefesini uygulamaktan geçeceğine inanıyorum. Gençler özellikle sizlere sesleniyorum . Şu an burada anlatılanlar ve çalışmalar bir kısmınız için görev olabilir.  Ama İnanın ki burada alacağınız dersler iyi bir adaptasyonla kendinizi Ahilik teşkilatının bir bireyi olmaya yönelik yapacağınız çalışmalar size bütün yaşamınızda önemli bir vizyon ve çalışma analayışı getirecektir.” dedi.

Törende protokol konuşmalarının ardından bu yılın ahisi, çırağı ve kalfası seçilen kişilere kıyafet giydirme töreni düzenlendi.