Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İZMİR BAROSU:”25 KASIM KADINA KARŞI ŞİDDETLE YÜZLEŞME GÜNÜDÜR”

İzmir Barosu Kadın Hakları

İzmir Barosu Kadın Hakları Araştırma Birliği Üyesi avukatlar ve İzmir Barosu Başkanı Av.Özkan Yücel , 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü nedeniyle  İzmir Adliyesi C Blok girişinde yaptıkları basın açıklaması ile kadına yönelik şiddetle dikkat çekildi. Bildiride kadınların bugünde “Kelebeklerden” aldıkları güçle dünyanın her yerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadele etmekte, 25 Kasım tüm insanlık için aynı zamanda kendisi ile “yüzleşme günü” olduğununa vurgu yapıldı. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü nedeniyle düzenlenen  basin açıklamasını ise Avukat  Öniz Özsoy okudu.

Bildiride şunlara yer verildi:

– 25 KASIM YÜZLEŞME GÜNÜDÜR…

“25 Kasım, kadınların yalnızca kadın olmaları sebebiyle, en temel insan hakkı olan yaşam haklarının güvence altında olmadığı gerçeğiyle yüzleşme günüdür. 25 Kasım, yalnızca kadın olmaları sebebiyle, maruz kaldıkları ayrımcılığın ve şiddetin, aile içinde ve kamusal alanda yaygın ve sürekli olduğu gerçeğiyle yüzleşme günüdür.
25 Kasım, kadınların,yalnızca kadın olmaları sebebiyle hukuki, siyasi, ekonomik ve sosyal alanda eşitliğe sahip olmadıkları gerçeğiyle yüzleşme günüdür. 25 Kasım, kadınların,yalnızca kadın olmaları sebebiyle , dünyanın  %1’ine, dünya gelirinin ise %10’una sahip oldukları gerçeğiyle yüzleşme günüdür. 25 Kasım, kadınların  yalnızca kadın olmaları sebebiyle açlık sınırı altında yaşayan dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturdukları gerçeğiyle yüzleşme günüdür.

TÜRKİYE 130. SIRADA YER ALMIŞTIR…

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 tarihli Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesisi için, dünya, 300 seneye ihtiyaç duymaktadır. Aynı raporun, cinsiyet eşitliği sıralamasında Türkiye,144 ülkenin bulunduğu listede 130. sırada yer almıştır.

Ülkemizde her yıl yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddet eylemleri neticesinde hayatlarını kaybetmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğinin verilerine göre 2018 yılı Kasım ayına kadar 363 kadın, erkekler tarafından öldürülmüştür. Türkiye’de yaşayan (en az) her üç kadından birinin, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığı araştırma sonuçları ile sabittir. Türkiye’de kadınların yarısı çalışmamaktadır. Çalışan kadınların yarısı ise hiçbir sosyal güvenceleri bulunmaksızın, kayıt dışı istihdam edilmektedir. Kadınlar, daha çok dezavantajlı işlerde çalışma alanı bulabilmektedir. 2017 yılında, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yalnızca %18’inin kadın olduğu tespit edilmiştir.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 400’den fazla gönüllü avukatıyla, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla hukuksal alanda etkin biçimde mücadele etmektedir.  Kamusal yahut özel alanda, kadın olmanın yanında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan, LBT kadınların başvurularına da açık bir merkezdir. Tüm kadınlar adına, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadeleye hukuksal alanda her gün, etkin biçimde, var gücümüzle devam edeceğimizi bildiririz.”

Daha sonra Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması görülecek olan Kadın cinayeti dosyasına müdahil olmak amacı ile Ödemiş’e gidildi.