EBSO’nun yeni hizmet binasında düzenlenen imza törenine, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Derman Küçükaltan katıldı.
“Aranan eleman ile iş arayan eleman aynı değil”
Törende konuşan Ender Yorgancılar, mesleki eğitimin istihdamla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekerek, sanayi ile eğitim arasındaki uyumun önemini vurguladı. Yorgancılar, uzun dönem staj uygulamalarının öğrencilerin iş hayatına adaptasyonunu hızlandıracağını belirterek şu ifadeleri kullandı:“Aranan eleman ile iş arayan eleman birbirinden farklı. Gençlerimizin istihdamı, yönetim kurulumuzun en önemli gündem maddelerinden biri. Uzun dönem staj uygulamaları, öğrencilerin iş hayatına uyum sürecini ciddi şekilde hızlandıracaktır.”

Yapay zekânın iş gücü üzerindeki etkilerine de değinen Yorgancılar, teknolojinin doğru kullanıldığında bir tehdit değil fırsat olduğunu vurguladı.Yorgancılar, şu ifadeleri kullandı: “Eğitimsiz kesimlerin ortaya çıkardıklarını her gün yaşıyoruz. Bu günkü programımızda imzalayacağımız protokollerden bir tanesi de kavram meslek yüksek okullarıyla ilgili. Bu güne kadar çok önemli çalışmalar yaptık. Eğitimle ilgili konularda bize çok destek oldular. Ortak akılla bu işleri yapıyoruz. Böyle güzel bir protokole sizlerle birlikte şahitlik etmiş olacağız. Eğitim konusu olunca herkes nasıl destek olunacağının düşüncesi içerisinde oluyor. Biz bir kişiye daha fazla faydamız olup da onu topluma kazandırabiliyorsak ne mutlu. Gençlerim istihdam edilmesi, yönetim kurulumuzun en önemli gündem maddelerinden biri. Çok farklı okullarda, farklı projeleri geçen gün arttırıyoruz. Yaşar Üniversitesi ile sanayimizin ihtiyaç duyduğu gençleri yetiştirmek açısından üçüncü ve dördüncü sınıfların çalıştırılmasına yönelik protokol hazırladık. Öğrencilerin staj imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Uzun dönem staj uygulamaları, öğrencilerin iş hayatına uyum sürecini hızlandıracak. Aranan eleman ve iş arayan ayrı birbirinden farklı.Yapay zekâ çok hızlı ilerliyor ama fark yaratan, bilgiyi doğru kullanan insan her zaman iş bulur. Yapay zekâyı da nihayetinde insan kullanıyor. Akıllı ve donanımlı bireyler çok daha iyi şartlarda çalışma imkânı yakalayacaktır. Fiziksel olarak çok eksikliklerimiz vardı. Burası Ege Bölgesi sanayisinin danışma merkezi haline gelecek. STAJ imkanlarımızı artırarak devam edeceğiz. Protokolün İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum Üniversitelerde bulunulan eğitim merkezlerinin lafta değil icraatta yaşayan bir eğitim merkezi haline getirilmesini amaçlıyoruz. Bugün bu ilk protokolümüzü imzalayacağız. Hepimiz için çok keyifli bir gün. İnşallah ülkemize faydalı bir süreci hep beraber yaşarız.”
EBSO’nun yeni hizmet binasının Ege Bölgesi sanayisi için bir danışma merkezi olacağını ifade eden Yorgancılar, staj imkânlarını artırmaya kararlı olduklarını belirterek, protokolün İzmir ve ülke adına hayırlı olmasını diledi.
“İzmir Kavram MYO pilot uygulama alanı olacak”
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise imzalanan protokolün klasik bir iş birliğinden öte, güçlü bir taahhüt niteliği taşıdığını ifade ederek, “Biz doğrudan YÖK’e bağlı bir kurumuz. İmzalanan bu protokol, aslında bir taahhütname. İş insanlarının katılımıyla yapılan toplantılarda ortaya çıkan başlıkları uygulamaya geçireceğiz. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu olarak pilot uygulama alanı olacağız.”
EBSO ile iki gün süren kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini ve ortaya çıkan sonuçları EBSO’ya sunduklarını belirten Küçükaltan, sanayiyle iç içe bir mesleki eğitim modelinin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek EBSO yönetimine teşekkür etti.
İmzalanan protokol ile mesleki eğitimin sahayla daha güçlü bağ kurması, öğrencilerin iş dünyasına daha donanımlı hazırlanması ve sanayinin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.



