İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İZC), CHP İzmir İl Başkanlığı binasında görevini yaparken tehdit ve fiziki saldırı girişimine maruz kalan Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu ve alandaki basın mensupları için sert bir kınama mesajı yayımladı.
Yazılı açıklamada, basın hürriyetine ve halkın haber alma hakkına vurgu yapılırken, CHP İzmir İl yönetimi sorumluluk almaya ve özür dilemeye davet edildi.
CHP İl Binasındaki basın açıklamasında gerginlik
Olay, CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü’nün düzenlediği basın açıklaması sırasında meydana geldi. Partililer arasında başlayan tartışmayı ve yaşanan hareketliliği takip ederek görevini yerine getiren Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu, parti binasında fiziki ve sözlü engellemeye maruz kaldı.
İGC tarafından yapılan açıklamada; engelleme girişiminde bulunan kişinin CHP Gençlik Kolları İl Yönetiminden olduğu belirtilirken, Arabacıoğlu’nun tehdit edildiği ve üzerine yürünerek fiziki saldırı girişimi yapıldığı aktarıldı. Olay anında salonda bulunan diğer basın mensuplarının araya girerek meslektaşlarını korumaya çalıştığı ifade edildi.
“Kimse gazeteciye neyi görüntüleyeceğini dayatamaz”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu imzasıyla yayımlanan kınama bildirisinde gazetecilik mesleğinin dokunulmazlığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:”Gazetecilerin görevlerini tehdit, baskı ve şiddet altında kalmadan yapabilmesi, demokrasinin ve halkın haber alma hakkının en temel güvencesidir. Hiç kimse ama hiç kimse gazetecilere neyi görüntüleyip neyi görüntüleyemeyeceklerini dayatamaz.Meslektaşımız Sıla Arabacıoğlu’na ve Yenigün Gazetesi ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, basına yönelik bu çirkin saldırı girişimini şiddetle kınıyoruz.”
İGC’den Utku Gümrükçü ve CHP İl Yönetimine “Özür” Çağrısı
İzmir basın camiasının kenetlendiği olay sonrası İzmir Gazeteciler Cemiyeti, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı kurumsal sorumluluk üstlenmeye davet etti. Açıklamanın sonunda; CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve İl Yönetim Kurulu’nun yaşanan olayla ilgili derhal gerekli idari adımları atması ve saldırıya uğrayan gazetecilerden kamuoyu önünde özür dilemesi gerektiği vurgulandı.



