Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mustafa Çallıca’dan gündem yaratacak açıklama: Akbaş barajının suyuna kanalizasyon karışıyor!

Denizli’nin önde gelen çevrecilerinden ve CHP Denizli milletvekili aday adayı Mustafa Çallıca, Honaz ilçesindeki Akçay Barajı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Çallıca, barajın içme suyu için kullanıldığını belirterek, suya kanalizasyon atığının karıştığını söyledi.

Denizli'nin önde gelen çevrecilerinden

CHP Denizli Milletvekili aday adayı Mustafa Çallıca, Egeyöbn TV’de Selçuk Selvan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Ege’de Politika’ programına konuk oldu. CHP’li aday adayı Çallıca, gündeme dair önemli mesajlar verirken, Denizli için de çok önemli olan bir çevre sorununa dikkat çekti.

Denizli’de yeni hizmete alınan Akbaş Barajı’nın suyuna kanalizasyon karıştığını söyleyen Çallıca, bilimsel olarak testlerin yapıldığını ve sonuçların doğru olduğu söyledi.

‘600 BİN İNSANIN SAĞLIĞI İLE OYNAMAK BÜYÜK TEHLİKEDİR’

Çallıca, ‘Her canlının temel yaşam kaynağı su. Biz insanoğlu’nun yüzde 50 ila 70 arası, yaşımıza göre su var vücudumuzda. Ve su sınırlı bir madde. Yerine konulamayan madde. Bu nedenle biz suyu korumak zorundayız. Denizli’de meclis üyeliği döneminde de su sorunlarını hep gündeme getirdim. Dalaman Çayı’nın kirliliği, Büyük Menderes’in kirliliği ve buralar için gereken önlemin alınması için meclis çalışmaları sürekli yönetimi uyarmıştık. Son geldiğimiz noktada Denizli Büyükşehir ve Deski’nin geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan su krizinden dolayı DSİ’den 2017’de Honaz’da bulunan Akbaş barajını teslim alıp Denizli’nin su ihtiyacını görmek için çalışmaya başlamıştı. Denizli için böyle bir çalışma yapılmasında hiçbir sorun yok. Ancak Denizli Büykşehir ve DESKİ Denizli’nin su sorununu çözmek için ta Akbaş Barajı’ndan Denizli’ye 60 kilometrelik bir boru hattı döşeyerek su getirme planı vardı. Ancak buna rağmen Denizli Akbaş Barajı’nda biriken su kaynakları ile ilgili endişemiz oluştu. Bu kaygılarımız nedir? O dağlardan pırıl pırıl gelen suyumuz o bölgede bazı mahallelerimizden geçerken malesef kanalizasyon atıkları ile buluşarak tekrar baraja doğru gidiyor. Şunu sormak lazım. Denizli kanalizasyon atık sularıyla mı geleceğini kurtaracak? kaygım var. Denizli merkezde yaşayan 600 bin insanın sağlığı ile oynamak büyük tehlikedir.” ifadelerini kullandı.

‘KOCAPINAR MAHALLESİNİN ALTYAPISI ÇÖZÜLMELİ’

Akbaş Barajı’ndaki suyun durumu ile ilgili bilgi veren Çallıca, ‘Denizli Büyükşehir Belediyesi doğrudan musluklarımızdan kirli su akıtmak için yola çıkmış. Bunu neden aktarıyorum. Eğer Denizli Büyükşehir Belediyesi Akbaş Barajından su Denizli’ye vermek için yola çıktıysa öncelikli olarak Serinhisar Kocapınar Mahallemizi bütün altyapısını çözmeli ve dağlardan gelen pırıl pırıl suyu, Kocapınar’dan gelen arıtmadan çıkan suyla buluşmasını engelleyerek asla doğal su kaynağının baraja gelene kadar hiçbir kaynakla buluşmadan baraja ulaşmasını sağlamalı. Dere yatağının da aynı şekilde temizliğinden emin olmalıdır.’ diye konuştu.

‘MAHALLELİLER DEDİ KİZ; BİZ BU SUYU İÇMİYORUZ, ŞEHİRLİLER İÇİYOR’

İki mahallenin kanalizasyon sularının baraj suyu ile buluştuğunu ifade eden CHP aday adayı Çallıca, ‘Bir diğer konu Karaçay Mahallemizin daha son 3 aya kadar bütün kanalizasyon atıkları Akbaş Barajına giren doğal su kaynağıyla karışacak barajda birikiyordu. Son 3 ayda oraya gittiğimizde orada sadece boş bir işlmeyen paket arıtma sistemi vardı. Hiçbir bağlantımız yoktu. Şu an elimizde yarım yamalak, yetersiz çalışmayla paket arıtma çalışıyor Karaçay Mahallesi’nin atıkları için. Paket arıtmadan çıkan su tekrar tertemiz suyla buluşarak Akbaş barajına geliyor. Bu yüzyılda Akbaş Barajını bütün Denizli’ye bilboardları donatarak Türkiye’nin en temiz suyunu veriyoruz diye yola çıkıyorsunuz. Ama baraja giden suyu başka kirli sularla tertemiz sularla buluşturuyorsunuz. Hem Karaçay’da hem de Kocapınar mahallesi’nde köyün ortasından geçen koruma altına alınmadan o sular pırıl pırıl sularla buluşuyor. Bu bir iddia değil gerçek. Biz daha geçen hafta oradaydık. Yerinde gördük. Mahallelilerle görüştük. Mahalleliler dedi ki bu suyu biz içmiyoruz, şehirliler içiyor. Bu suyla sebzelerimizi bile sulamıyoruz diyorlar. Bu işin uzmanları diyor ki arıtma suları bazı şartlarda tarımsal sulama olarak kullanılabilir. O da sınırlı. Doğrudan sebze ve meyve ve içme suyuyla buluşturulamaz görüşü varken. Biz bu suları Akbaş Barajı’nda biriktiriyoruz’ ifadelerini kullandı.