Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Rıza Bey Apartmanının arsasına bina yapılacağı söylentisi sonrası STK’lardan açıklama!

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde Bayraklı ilçesinde yer alan Rıza bey apartmanı depremde çökerek 37 kişinin ölümüne sebep oldu. Apartmanın bulunduğu bölgenin yaşam alanı olarak değerlendirileceği daha önce açıklanmasına rağmen son günlerde bölgeye yeniden bina yapılabileceği söylentileri sonrası STK’lardan tepki geldi.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem sonrası yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan Rıza Bey Apartmanı’nın bulunduğu arsanın park yapılması için sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Apartmanın bulunduğu bölgeye yeniden bina yapılabileceğine dair bürokratlardan açıklamalar gelmesinin ardından Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi’nin de içinde yer aldığı sivil toplum kuruluşları bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bilindiği gibi 30 Ekim 2020 Tarihinde Merkezi Yunanistan Sisam Adası olan Deprem meydana gelmiş, İzmir de Bayraklı Bölgesinde yıkımlara neden olmuştur.
Bu Depremin şiddeti 6.9 olmasına rağmen 71 binanın yıkımına 118 kişinin yaşamını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına neden olmuştur.
Yaşamını kaybeden 118 kişinin 27 si çocuk olup, çocukların en çok yaşamını kaybettiği Apartman ise şu an üzerinde bulunduğumuz Rıza Bey Apartmanıdır.
İzmir in kendi depremi olmadığı halde bu kadar çok yıkım ve bu kadar çok can kaybı yaşanması, İzmir Depremi yaşandığında tehlikenin ne kadar büyük olacağını da göstermektedir.
Bu gün yaşanan bu ağır sorunu sadece Doğa hareketlerinin üzerine yıkma girişimi asla Real bir durum değildir. Bu sorunun esas kaynağı inşaat yapımını gerçekleştiren Müteahhitler, Standartları oluşturan Devlet Kurumları ve İnşaatların Denetimini yapma yetkisine sahip olanlardır.
Elbette sonuçta yapıların Çürük olduğunu tespit ettiği halde tedbir almayan yetkililer ile bundan haberdar olduğu halde durumu gizleyen Apartman sorumlularıdır.
Genel ve Yerel yöneticiler ile Deprem anında ne olacağı belli olmayan Apartmanlarda yaşayan halkın Bu felaketi unutmaması ve unutturulmaması için Farkında lığa ihtiyaç vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanı En çok Çocuğun enkaz altında can verdiği Rıza Bey Apartmanı yerinin Çocuk parkı olması konusunda ailelerin yürüttüğü kampanya ya ve kamuoyu talebine olumu yanıt vererek, Park olmasına karar vermiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanı olumlu kararı ile farkında lık yaratma adına umut vermiş iken karar değiştirerek yıkılan Rıza bey Apartmanı yerine tekrar bina yapma kararı bizi ve Rıza bey park olsun diye mücadele eden binlerce insanı üzmüştür.

Bu karar İnsanların, çocukların yaşamının ranta tercih edildiği bir karardır.
Bu karar körpecik bedenini beton yığınlarının altında bırakan çocukların üzerine tonlarca betonun tekrar yüklenmesi kararıdır.

Bu karar vicdanların, duyguların, sevginin ve hoşgörünün beton yığınları altına gömüldüğü, sevgisizliğin, duygusuzluğun beton kulelerle birlikte yükseltildiği karardır.
Elbette biz hiç kimsenin mülkiyet hakkının elinden alınmasını, evini kaybetmiş insanların evsiz kalmasını talep etmiyoruz.
Biz evini, eşyasını, birikimlerini kaybetmiş insanların beklentilerini, umutlarını asla yok etmek istemiyoruz.
Bu depremde her konutu yıkılana Devlet sahip çıkmalı, aynı bölgede konut sahibi olması mutlaka sağlanmalıdır.
Bizim ve Çocuklarını kaybeden ailelerin talebi En çok çocuğun yaşamını kaybettiği Rızabey Apartmanının yerine bina değil Çocuk Parkı Yapılmalı, bulunduğumuz bu alanda beton yığınları yerine Çocukların cıvıltısı yükselmelidir.
Bu park sadece Çocukların oyun alanı değil, bu depremin unutulmaması, unutturulmaması ve Deprem farkındalığı yaratılması anıtı olacaktır.
RIZA BEY PARK OLSUN
KAYBETTİKLERİMİZ VE GELECEĞİMİZ BETON YIĞINLARINA VE RANTA TESLİM EDİLMESİN.