Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ruhsatsız okul, Denizli’nin depremsellik haritasının yapılmasını sağladı

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremin şokunu yaşarken, Denizli’nin ilk depremsellik haritasının ilginç hikayesi Egeyön TV ekranlarında ortaya çıktı. Ruhsatsız bir okulun Denizli’nin ilk depremsellik haritasının finansmanını sağlamasının öyküsü PEV Vakfı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı anlattı.

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10

Denizli’nin ilk depremsellik haritasının ilginç bir hikayesi ortaya çıktı. Ruhsatsız bir okulun, ilk depremsellik haritasının yapılmasına nasıl finans sağladığının hikayesini PEV Vakfı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı anlattı.

İşte Egeyön TV’de Ahmet Deda’nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Hasan Kazdağlı’nın anlattığı depremsellik haritasının hikayesi;

99 DEPREMİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI

1999 depreminin şokunu yaşarken, Denizli’de de ufak tefek sarsıntılar oluyordu. Vatandaşlar depremden kaçmak için çamlığa giderlerdi. Güvenli yerler neresidir, nasıl çalışmalar yapılmalı konularında üniversite olarak kafa yormaya başladık. Şehrin Belediye Başkanı Ali Aygören, Vali Yusuf Ziya Göksu ile istişare halindeydik. Depremsellik haritasının çıkarılmasının yararlı olacağını gördük. Jeoloji mühendisliği bölümü, inşaat mühendisliği bölümümüzün öğretim üyeleri ile bunu yapmaya koyulduk.

“RUHSATSIZ OKUL, DEPREMSELLİK HARİTASININ ÖDENEĞİNİ ÇIKARDI”

Ben rektörlüğe geldiğim dönemde Pamukkale Eğitim Vakfı(PEV) ve buranın okulu vardı. Vakıf PEV Okulu’nu inşaa etmiştir. Ben rektörlüğe geldiğimde vakfın başına geçmiş oldum. Okul eğitim-öğretime yetişmesi için inşaa edilirken acele yapılmış. İnşaa açısından güzel bir iş çıkarılmıştı. Sorun bir müfettişin gelmesiyle anlaşıldı. Ankara’dan gelen müfettiş okulu denetlemesinin ardından rektörlüğe benim yanıma geldi. Bana okulun güzel olduğunu ancak ufak tefek eksiklikleri olduğunu söyledi. Atatürk köşesinden, yangın malzemelerinden bahsettikten sonra okulun ruhsatı da yok dedi. Ben bunu duyunca çok şaşırdım. Milli eğitimden alınan ruhsat geçiciymiş. Müfettiş gittikten sonra arkadaşlarla toplantı yaptık. Eğitim ruhsatı alalım dedim. Bana inşaat ruhsatı almamız gerektiğini söylediler. İnşaat ruhsatı alalım dediğimde, arazinin tamamının vakfa ait olmadığını ve söylediler. Bir kısmı belediyeye, bir kısmı şahıslara ait arazide bir okul vardı. Ardından çözüme geçtik. Milli Emlak’tan arazileri aldık. Belediyenin arazisi için Vali Bey, Belediye Başkanı toplantılar yaptık. Biz çözüm bulamadık. Belediyeden yeri satın almaktan başka çözüm yoktu. Ben belediyeye parayı vakıf üzerinden vermeyi kabul ettim. Arsa parasını ise şartlı verdim. ‘Parayı size veriyorum ama aslında vermiyorum’ dedim. Parayı Denizli’nin deprem haritasının yapılmasına harcamamızı teklif ettim. Harita için aranan finansmanı bulmuş olduk. PEV okulu Denizli’nin deprem haritasının yapılmasına finansman kaynağı olmuş oldu.