Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Selim Arkan kadın işçilerin haklarını anlattı

Türkiye’de iş kanunu tüm

Türkiye’de iş kanunu tüm dünyada olduğu gibi cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her işveren ve işçi için aynıdır. Ancak kadın çalışanlar doğum, evlenme gibi durumlarda devreye giren haklara sahiptir. Denizlili Avukat Selim Arkan, kadın çalışanların haklarını değerlendirdi.

Denizlili Avukat Selim Arkan, 1 yıldan fazla süredir aynı işletmede çalışan kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabileceklerini söyledi. Bu hakkı talep etmek isteyen kadın emekçilerin evlilik tarihlerinden itibaren 1 yıl içerisinde yazılı olarak fesih taleplerini, evlilik belgesini sunmak zorundadır. İş feshi nedeninin evlilik olduğunu da talep yazısında açıkça belirtmesi hak kaybı yaşamaması için önemlidir” dedi. Avukat Selim Arkan, bu şartları yerine getiren kadın çalışanların kıdem tazminatlarını eksiksiz alabileceğinin altını çizdi.

SELİM ARKAN: “6 AY İZİN HAKKI YASAL”

Çalışan kadınların hamilelik ve doğum süreçlerindeki haklarını da aktaran Selim Arkan, “4857/74 sayılı yasaya göre kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olacak şekilde 16 hafta ücretli izne ayrılırlar. Eğer çalışan kadın birden fazla çocuk taşıyorsa doğum öncesi izin 8 haftadan 10 haftaya çıkar. Ayrıca doktor raporu ve işçinin iradesi doğrultusunda doğum öncesi 3 hafta kalana kadar çalışmak isteyen kadın çalışır ve artan hakkını doğum sonrasına aktarabilir” dedi. Selim Arkan işçinin bu sürenin sonunda yazılı talep ile 6 ay ücretsiz izin hakkını kullanmak istemesinin de yasal olarak mümkün olduğunu söyledi.

Çalışan kadının çocuğu bir yaşına gelene kadar günce 1 saat 30 dakika süt izni kullanabileceğini vurgulayan Selim Arkan, hamilelik ve doğum nedeni ile işten ayrılmak isteyen kadın çalışanların yasalar gereği tazminat haklarından vazgeçmiş sayıldığı söyledi. Arkan “Çalışan kadınlar hamilelik döneminde işten ayrılmak isterlerse kıdem tazminatı başta olmak üzere haklarından vazgeçmiş sayılıyor. Zira bu süreç kendi talebi ile ayrılma yani istifa olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle böyle bir adım atılmadan önce iyi düşünülmesinde fayda var” dedi.