Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tevfik Tortamış Yazdı:İyi İnsan, İyi Yönetici

Yönetici konumundaki insanlarda üç

Yönetici konumundaki insanlarda üç özellik ararım.

Birincisi iyi bir insan mı?

İkincisi işini iyi yapıyor mu?

Üçüncüsü iyi bir yönetici mi?

Şimdi bunları biraz açalım.

İyi insan, sadece kendisini değil, toplumu da düşünür. ‘Rabbena hep bana” demez paylaşmacı olur. Bulunduğu makamı sadece kendisi için kullanmaz, bencil davranmaz. İnsanlar arasında bizden-bizden olmayan, yoksul-zengin, inançlı-inançsız, cahil-okumuş ayrımı yapmadan herkesin yaşama hakkına, özel hayatına saygılı davranır.

Kimsenin belden aşağısı ile uğraşmaz, kimseye kumpas kurmaz, kimseyi yıpratmaz, düşüncelerinden dolayı kimseyi düşman ilan etmez…

İnsanı sevdiği kadar ağacı, hayvanı, çevreyi de sever. Yaradılanı sadece yaradandan ötürü sevmekle kalmaz, dünyayı paylaştığı bir canlı olduğu için saygı duyar.

AİLE FERDİ GİBİ

İşinin ehli yönetici,, oturduğu koltuğun hakkını verir. Yasalar veya teamüllerin yüklediği görevleri eksiksiz yapar, asli görevleri dururken kendisine veya çalışanlarına kendiliğinden yeni vazifeler yüklemez. Topluma bunların asli görev olduğu tezini kabul ettirmeye çalışmaz. Yönetimindeki insanlardan saygı görmek için ”Ben sizin müdürünüzüm” , ”Ben sizin yöneticinizim” , ”Ben sizin liderinizim” türünden ifadelere başvurmaz. Beklediği saygınlığı tavırları ile kazanır…

Çalışma arkadaşlarına ‘despotça’ davranmaz, disiplini elden bırakmadan onlara aile fertlerine davrandığı veya davranması gerektiği gibi yaklaşır.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİK

Gelelim üçüncü konuya…

İyi yönetici öncelikle adil olur. Görev dağıtırken de görev beklerken de terazisinin ölçüsü eşitliktir. Hiçbir zaman çalışma arkadaşlarından kişisel beklenti içine girmez. Onlara fırça ile hakaret ile yaklaşmaz, saygı-sevgi dili kullanır. Muhbir kullanmaz, ama etrafında olan bitene de kör-sağır gibi davranmaz.

Güvenerek yanına aldığı kişilerin, makamlarını rant için, çıkar için kullanmalarına seyirci kalmaz. Mevki dağıttığı kişilerin, bizzat veya eş ve yakınları aracılığı ile kendilerine sağladığı çıkarları görmezden gelmez, ayyuka çıkan rüşvet, görevi suistimal iddialarının üzerini, ”Gözümle görsem inanmam” tavrı ile örtmeye çalışmaz…

Etrafında fırıldak çeviren kişilerin kendilerini uyanık, toplumu enayi sanan tavırlarına seyirci kalmaz.

Geleceğe yönelik beklentileri nedeniyle etrafındakilere ‘aman duyulmasın’ , ‘aman dışarıya sızmasın, ben halledeceğim’ telkinlerinde bulunarak çirkinliklerin üzerine kül serpmeye çalışamaz.

Şimdi etrafınızdaki yöneticilere bakın.

Hangileri yukarıdaki üç özelliğin üçüne birden sahip veya üç özelliğin hangisinden sınıfı geçiyor, hangisinden sınıfta kalıyor.
İster seçilmiş, ister atanmış olun. Siz sayın yöneticiler de lütfen aynanın karşısına geçin. Bu üç soruyu kendinize sorup yanıtını yine kendiniz verin.

İyi insan mısınız, işinizin ehli misiniz, iyi bir yönetici misiniz?… Ona göre de tavırlarınızı gözden geçirin…