Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ticarette Yeni Rota Trablus

Lübnan ile Ticaret ve

Lübnan ile Ticaret ve Trablus Özel Ekonomi Bölgesi Tanıtım Toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya; İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Cemal Elmasoğlu, Lübnan Türkiye İş Konseyi Lübnan Tarafı Başkanı ve Lübnan ICC Başkanı Wajih Bizri, Trablus Özel Ekonomi Bölgesi İdare Kurulu Başkanı ve Lübnan Eski Maliye Bakanı Raya El Hassan ve çok sayıda oda üyesi katıldı. Toplantıda konuşan Lübnan Eski Maliye Bakanı Raya El Hassan, 2020 yılında işletmeye açılacak olan Trablus Özel Ekonomi Bölgesi için yabancı yatırımcılara çağrıda bulunarak, “Birçok yabancı yatırımcı Lübnan’daki bürokrasiden korkuyor ve gelmek istemiyor. Ama bununla baş edeceğiz. Her türlü kayıt prosedüründe ve lisanslarda yardımcı olacağız. Her türlü bürokrasiden kaçınacağız. Bürokratik engelleri ortadan kaldıracağız finansal destekler de sağlanacak. 2020 başında ilk kiracıları kabul edebileceğiz. Kurumlar vergisi yok karlardan da vergi yok şirketler için. İşgücü için vergi ödemiyorsunuz, mavi beyaz yakalılar için gelir vergisi ödemiyorsunuz. Varlık, belediye vergisi yok. Burada birçok vergi istisnası var. Burası bir vergi cenneti gibi” dedi.

1 Milyar Dolar Ticaretin %7’si İzmir’den

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Cemal Elmasoğlu, “Şehrimizin en eski değerlerinden olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 87’nci kez kapılarını açacak. Fuar kapsamında ülkemize gelen dost ülkemiz Lübnan’dan heyeti odamızda ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Konuşmacılarımız Lübnan ekonomisi, iş konseyi faaliyetleri ve Afrika kıtasında girişim imkanları hakkında bilgilendirme yapacaklar. Trablus’ta kurulmakta olan Özel Ekonomi Bölgesi’nde yatırım ve iş imkanlarını bizimle paylaşacaklar. Ülkemiz ile Lübnan arasında ticaret hacmi 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzdesi 7’si İzmir tarafından gerçekleştirilmekte yani 70 milyar dolarlık kesimi. Lübnan’ın dış ticaretinden ülkemizin aldığı pay ise yüzde 4. İki ülke arasında 2010 yılında imzalanmışla serbest ticaret antlaşması var. Türkiye tarafı onaylandı. Lübnan tarafındaki iç onay sürecinin tamamlanmasının ardından faaliyete geçecek. Lübnanlı turist sayısında artma eğilimi bulunmakta. Amacımız İZTO olarak özellikle geçmiş dönemdeki toplantıları daha ileri seviyeye taşıyarak, ciddi anlamda yabancı sermayeyi karşılıklı olarak bölgemize kazandırmak yeni yönetim olarak en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Kendilerini karşılıklı iş imkanları ve turizm amaçlı İzmir’e davete diyoruz” şeklinde konuştu.

İlişkiler Çok Eskiye Dayanıyor

Lübnan Türkiye İş Konseyi Lübnan Tarafı Başkanı ve Lübnan ICC Başkanı Wajih Bizri, “Lübnan ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok eskiye dayanmaktadır. 2002 yılına kadar ilişkiler iyi değildi ama İş Konseyi kuruldu ve bu da karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi açısından en önemli ekonomik kuruluş. Aramızdaki ticaret 900 milyar dolar oldu 2017’de. Demir-çelik, alüminyon sebzeler ve Lübnan’ın Türkiye’den ithalatı ise, demir çelik, nişasta, süt ve un oldu. Lübnan-Türk İş Konseyi sayesinde ortak yatırımlar oldu. İlişkilerimiz sürekli olarak gelişme halindedir. İşbirliğimizi daha da artırmak istiyoruz. Bu işbirliğini başka alanlara da yaymalıyız. Afrika ve Orta Doğu’da birlikte iş yapabiliriz. Uluslararası ticaret yapabiliriz. Coğrafi yakınlığımız bize avantaj sunmaktadır. Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de inanılmaz bir yıkım var. Lübnan ve Türk özel sektörünün bölgedeki yeniden yapılandırmayı sağlaması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Trablus Limanı ve Havaalanı Büyütüyor

Lübnan’ın yatırımcılar için ilginç bir destinasyon olduğunun altını çizen Trablus Özel Ekonomi Bölgesi İdare Kurulu Başkanı ve Lübnan Eski Maliye Bakanı Raya El Hassan, “Lübnan’ın çeşitli pazarlara erişimi vardır. Özel Ekonomik Bölge’yi işlerinizde potansiyel olarak görmenizi istiyoruz. Neden Trablus? Belki pek duymadınız ama Trablus Özel Ekonomik Bölgesi belli bir amaç için kuruldu. Bölge, hükümetin yatırım haritasında yer almaktadır. Geçen Nisan ayında bir konferans gerçekleştirdik. 11 milyar dolar uluslararası toplum tarafından altyapı için hibe olarak verildi. Biz bunu altyapıyı geliştirmek için kullanacağız. 150 milyon dolar Kuzey Trablus’u başka şehirlerle bağlayan yollara ödenecektir. Ayrıca Trablus Limanı ve havaalanının daha da büyütülmesi için kullanacak. 100 milyon ise bir demiryolu oluşturmak için kullanılacaktır. Trablus altyapı projeleri için büyük bir altyapı destinasyonu olma potansiyeline sahiptir” dedi.

Bölge Suriye’nin Yapılanmasında Rol Oynayacak

“Trablus yatırımcıları bekliyor” diyen Hassan, bölgenin potansiyeli hakkında şunları söyledi: “İnsan kaynakları kullanılabilir burada. Bölge Suriye’nin yeniden yapılanmasında rol oynayacak çünkü Suriye sınırına sadece 30 km uzaktayız. En önemli tedarik zincirlerinden biri olabilir. Lojistik de sağlayabilir o kadar çok imkan var ki bunun için. Lübnan’da en büyük fuar alanı var ve liman genişletilecek. Trablus özel ekonomik bölgesi de başlayacak. ICT konusunda büyük bir rol oynayacaktır. Osmanlı mirası olarak çok büyük kültürel zenginlikler var Trablus’ta.” 2020 yılında tamamlanacak olan Trablus Özel Ekonomi Bölgesi’nin eşsiz bir proje olduğunu söyleyen Hassan, “Bölgeye doğrudan yabancı yatırımcıları çekmek istiyoruz. Hükümet bunun çok büyük sosyoekonomik etkisinin olacağını düşünüyor ve üzerinde çok çalışıyor. Pilot bir proje ve umarım ki bütün iş ortamını bu sayede reforme edilebilir. İstihdam ve yatırım yaratmak istiyoruz. Esneklik sağlayan bir kanun. Birçok uluslararası destek aldık, ilerlememiz onların desteği sayesinde sağlanmaktadır. 24 saat boyunca gerekli hizmetlerin hepsi veriliyor. Rekabetçi arsa fiyatlarımız var. Tesislerin uzun süreli kiralanmasını sağlayabiliyoruz. Piyasaya erişim mümkün, hızlı bir internet altyapısı var. Çevre dostu bir bölge burası.”

Yüzde Yüz Gümrük Vergisi İstisnası Var

Yabancı yatırımcılar için bölgedeki teşvikler hakkında bilgi veren Hassan, “Yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 100 gümrük vergisi istisnası var ithal edilen hammaddeler üzerinde. Belirli ürünler üzerinden vergisiz ihracat söz konusu. Katma değer vergisinde, stopaj ve varlık vergisinde de yüzde yüz istisna var. Dövizi hiç kısıtlama olmadan çevirebiliyorsunuz. Yabancılar, şirketlere yüzde yüz sahip olabiliyor. Yüzde 50 yabancı iş gücüne izin verilebiliyor. Yerel tedarikçiler ve satışla ilgili hiçbir kısıtlama yok. Elektrikli makinalar, kağıt ürünleri gibi imalat sanayinde olan sektörlerin büyüme eğilimi en fazla. Ticaret ve lojistik de diğer bir sektör. Lokasyon nedeniyle bunlar da işler için büyük potansiyel. Sevkiyat ve lojistik; petrol, gaz, paketleme ve ambalaj da… Lokasyonumuz sayesinde körfeze çok kolay erişiyoruz. Suriye’ye çok yakınız. Karayolu ulaşımı son derece kolay oluyor. Trablus Limanı’nın yanında olmak bize çok büyük avantaj sağlıyor. Liman daha da büyütülecek” dedi.