Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TUNÇTÜRK: ÜZÜM ÜRETİCİSİNİN FERYADINI DUYAN VAR MI?

İYİ Parti Denizli İl

İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk, Çal’da üzüm üreticisinin zorda olduğunu ifade ederek; “Havaların yağışlı geçmesi, üzüm üreticisini bağlarda oluşan hastalıklarla karşı karşıya ve çaresiz bıraktı. Çal’da üzüm üreticisi çok zor durumda ama feryadını duyan yok” diye konuştu.

İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk, mevsimsel olarak bahar ve yaz başlangıcının aşırı yağışlı geçmesi, üzüm üreticisini bağlarda oluşan hastalıklarla karşı karşıya ve çaresiz bıraktığını ifade ederek; “Çal, Türkiye’de en önemli üzüm üretimi ve şarapçılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bir bölge. Yıllarca son derece kaliteli üzümler üreterek, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Çal ilçesi Türkiye’nin şaraplık üzüm cenneti. Çünkü Türkiye’de üretilen şaraplık üzümün yüzde 19’u, şarabın ise yüzde 38’i Çal ve Bekilli’de üretiliyor. Çal’ın kendine has kendi adıyla anılan ve coğrafi tescile sahip bölgenin üzümü Çal Karası ve diğer tür üzümler olan Öküzgözü, Kalecik Karası, Narince, Boğazkere gibi yerli üzümler de üretilip şarap yapımında kullandıkları gibi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, gibi yabancı türlerde üretilip şarap yapımında kullanılmakta. Çal İYİ Parti İlçe Başkanımız Cengiz Ökdem ile yaptığımız görüşmede bize ilettikleri “Bütün bu kaliteli üretim bu dönemde büyük tehlike ile karşı karşıya. Mevsimsel olarak bahar ve yaz başlangıçının aşırı yağışlı geçmesi, üzüm üreticisini bağlarda oluşan hastalıklarla  karşı karşıya ve çaresiz bıraktı. Aşırı yağışın oluşturduğu nemden dolayı bağlara ve üzüme hasar veren mildiyö hastalığı nedeni ile hem üretim düşmekte hemde kalitesi düşmekte” dedi.

“ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİN FERYADINA KULAK VERİP YARALAR SARILMALIDIR”

Üzüm üreticisinin feryat ettiğini dile getiren Tunçtürk; “Çal’ın 160.00 dekar alanda ekonomik olarak gelirini sağlayan, üzüm ve şarap üretiminde yüzde 35’lik payla Türkiye’de birinci olan Çal ve Bekilli üzüm üreticisi zor durumda ve feryat etmekte. Oluşan tarımsal zararın yardımlarla asgariye indirilmesini isteyen Çal üzüm üreticisinin sesini duyup, ekonomik açıdan kaldığı zor durumu anlayan yok.” Çal İYİ Parti İlçe Başkanımız Cengiz Ökdem ile yaptığımız görüşme ve aldığımız bilgiler doğrultusunda çal üzüm üreticisinin oluşan hastalık durumundan dolayı önceki yıllara oranla iki kat daha fazla ilaç ve bakım yapmak zorunda kalmıştır. Bu da ekonomik olarak üreticimizi çok zor duruma düşürmektedir. Bu sıkıntılı durumun üreticiyi kötü yönde etkileyip, üretimin ve kalitenin düşmemesi gerekmektedir. Bu nedenle üreticinin desteklenmesi için buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat odası üzüm üreticilerinin feryadına kulak verip yaralarını sarmalıdır. Üretmeyen bir toplum gelişemez, gelişemeyen toplum ise özgür olamaz. Bu düsturla vakit kaybedilmeden üzüm üreticimize destek sağlanmalı ve üreticilerimizin yanında olunmalıdır” diye konuştu.