Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uşak Milletvekili Yalım duyurdu.. Depreme dayanıksız diye terk edilen bina değil, taşınılan bina yıkıldı

Hatay Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nün depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile taşındığını, yeni binanın depremle yıkılırken eski binanın ayakta kaldığını Uşak Milletvekili Özkan Yalım duyurdu. Tapu-Kadastro müdürlüklerinin evrakları göçük altında kaldığını Bununla ilgili yazılı soru önergesi verdiğini söyledi.

Hatay Tapu Kadastro Bölge

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım dikkat çeken bir konuyu gündeme getirdi. Yalım, “Hatay Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binasının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılarak 6 katlı bir bina kiralandığı ancak bu binanın depreme dayanıklılığı tespitinin yaptırılmadığı iddiaları bulunmaktadır.” dedi.

İŞTE YALIM’IN SORU ÖNERGESİ;

Tapu ve Kadastro evrakları 1995 yılına kadar 3 nüsha olarak düzenlenip Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde, Tapu Sicil Müdürlüğünde ve Tapu Kadastro Müdürlüğünde olmak üzere ayrı ayrı yerlerde muhafaza ediliyorken 1995 yılında değiştirilen uygulama ile tek bir yerde Bölge Müdürlüklerinde arşivlenmeye başlamıştır. Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri binasında hem Tapu Sicil Müdürlükleri hem de Kadastro Müdürlükleri yer almaktadır. Dolayısıyla evrakların bütün suretleri ayrı ayrı yerlerde değil tek bir yerde muhafaza edilmektedir. Hatay Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binasının yıkılması ile bu önemli evraklar kaybolma riski ile karşı karşıya kalmıştır. Belgelerin ortadan kaybolması pek çok hukuki sorunları meydana getirecektir. Bu nedenle bölge müdürlüğünde arşivlenen evrakların enkazının korunması ve uzman ekiplerce özenle çıkarılıp muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Hatay Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binasının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılarak 6 katlı bir bina kiralandığı ancak bu binanın depreme dayanıklılığı tespitinin yaptırılmadığı iddiaları bulunmaktadır. Boşaltılan bölge müdürlüğü binasının depremde yıkılmaması, kiralanan binanın ise depremde yıkılması oldukça manidardır. Hatay Bölge Müdürlüğünde muhafaza edilen kadastro ve tapu arşivi bu binanın enkazı altında kalmıştır.

Konya Teknik Üniversitesi tarafından çürük raporu verilen binanın arazisinin çok değerli olması şüphe uyandırmaktadır. Ayrıca raporlama ücretlerinin üniversitenin hesaplarına değil raporul düzenleyen hocaların şahsi hesaplarına ödendiği iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Bölge müdürlükleri ile aynı binada hizmet veren kadastro ve tapu sicil müdürlükleri ile teknik arşiv neden aynı binada tutulmaktadır?
2- Yıkılan Hatay Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Binası’ndaki evrakları koruma altına alınması ile ilgili ne gibi önlemler alınmıştır?
3- Tapu ve kadastro hizmetlerinde asıl olan dijital veriler değil tapu kütüğünde bulunan kayıtlar ve arşiv evraklarıdır. Belge ve evrakların güvenli bir şekilde çıkarılması konusunda yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?
4- Kiralanan bina neden deprem analizi yapılmadan kiralanmıştır? Binanın kira bedeli nedir? Bina kime aittir?
5- Deprem yaşanan diğer 10 ilde tapu ve kadastro binalarının durumu nedir? Yıkılan bina var mıdır?
6- Konya Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bölge müdürlüklerinin hizmet binalarına ait
deprem analizleri için kaç lira ödenmiştir? Bu ödemeler döner sermaye hesaplarına mi yapılmıştır? Yoksa bu ödemeler raporu düzenleyen hocaların şahsi hesaplarına mi yapılmıştır?
7- Döner sermayenin aradan çıkarılarak yapılan ödemede ne kadarlık bir kamu zararı vardır? Bu kamu zararı sorumlulara rücu edilecek midir?
8- Deprem güvenliği olmadığı için boşaltılan hizmet binası yaşanan depremlerde yıkılmamıştır. Bu binanın arazisinin çok değerli olduğu için depreme dayanıksız raporu düzenlendiği iddiaları doğru mudur?
9- Kiralanan binayı deprem analizi yaptırmadan tutan kişi ve kişiler hakkında yasal işlem yapılacak mıdır?
10- Bakanlık Konya Teknik Üniversitesi öğretim elemanlarını tercih etmesinin sebebi nedir? Başka üniversitelerden bu konu ile ilgili fiyat teklifi alınmış mıdır? Alındı ise kaç üniversite bu teklifi vermiştir?
11- Yaşanan deprem nedeni ile bölge müdürlüklerinde 3 nüsha olan evrakların tamamının aynı binada muhafaza edilmesinin sakıncası ortaya çıkmıştır. Teknik arşivi yeniden Ankara Genel Müdürlük çatısı altına taşınması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
12- Ülkemiz genelinde bulunan diğer bölge müdürlüklerinde, Ankara’da bulunan genel müdürlük binalarında (eğitim merkezi ve arşiv binaları dâhil) bina deprem analizleri yapılmış mıdır?
13- Taşra teşkilatlarında bulunan ve mülkiyeti Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait olan tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinin depreme dayanıklılık analizleri yapılmış mıdır?
14- Mülkiyeti Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait olan bazı binaların bakanlığa devredildiği ve bakanlıkça bu binaların belirli kişi ve şirketlere değerinin altında bir şekilde satıldığı iddiaları vardır bu iddialar doğru mudur?