Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Vekil Sancar çiftçilerin haklarını son anda yeri değişen toplantıda aradı

Çal-Baklan-Çivril Ovası’nda yaşanan sulama krizi için Devlet Su İşleri Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, belediye başkanları ve milletvekillerinin katılımı ile Çivril’de yapılacak toplantıda ele alınacaktı. Toplantının son anda Denizli’de yapılma kararı üzerine CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar öncülüğündeki çiftçiler haklarını aramak için toplantıya yetiştiler. Toplantıda yeni yılda sulama sorununun yaşanmaması üzerine projeler konuşulduğunun öğrenilmesi üzerine Vekil Sancar ve çiftçiler bu sene sulama garantisinin yerine getirilmemesinden dolayı oluşan zararın DSİ tarafından üstlenilmesi talebinde bulundu. Yaklaşık 1 saatlik toplantıda Sancar ve çiftçiler çözüm yolunu başlatacak sözü alarak toplantıdan ayrıldı.

Çal-Baklan-Çivril Ovası’nda yaşanan sulama

Denizli’de bugün çiftçilerin haklarının sonuna kadar arandığı bir toplantı gerçekleşti. Denizli’nin Çal, Baklan ve Çivril ovalarında büyük bir su problemi yaşanıyor. Bölgede sulama birliklerinden sulamayı devralan Devlet Su İşleri’nin(DSİ) alan kapatma uygulamasını kaldırarak sulama sıkıntısı yaşanmayacağını taahhüt etmesi üzerine başlayan süreçte sulama paralarını peşin ödeyen çiftçiler tarlalarında mahsulleri ile susuz kaldı. Yaşanan bu süreçte çiftçiler dün Baklan Sulama Birliği önünde CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar ve çiftçiler protesto gerçekleştirerek haklarını aradı. Çiftçilerin mağduriyetini DSİ Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter’e aktaran Sancar, bugün için Çivril’de bir toplantı gerçekleşeceği sorunların ele alınacağını öğrendi. Ancak bugün Çivril’de gerçekleştirilmesi gereken toplantı Denizli’ye alındı. Toplantı yerinden son anda haber alan çiftçiler ve Vekil Sancar DSİ Denizli binasına giderek toplantıya katıldı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 955235d1-c6d6-4fe3-baa5-ec120486afdf.jpg

“GELECEK SENEYİ DEĞİL, BU SENEYİ KONUŞALIM” DEDİLER

Denizli’deki toplantıya DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’ın yanı sıra CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar ve çiftçiler katıldı. Toplantıda DSİ yetkililerince 230 milyon metreküp  suya ihtiyacı bölgede 120 milyon metreküp su bulunduğu belirtildi. Gelecek senen bu sorunların yaşanmaması için kuyu açılması çalışması ve kanalları için güvenlik görevlisi tutulması hakkında çözümlerin arandığı söylendi. Teoman Sancar bu konuda araya girerek”Su veremeyeceğiniz belli ise neden su paralarını peşin aldınız. Sizin burada çözmeniz gereken gelecek sene ne yapılacağı değil, bu seneki zararın nasıl giderileceğidir. DSİ’nin çiftçilere su verememesinden dolayı sorumluluğu üstlenerek bir rapor hazırlaması gerekir. Tarlalarda zarar tespit çalışmaları yapılıp biz vekillere iletmesi gerekiyor. Ben burada AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’nda bulunmasını beklerdim. Rapor hazırlandıktan sonra bize iletilmesi bizimde konuyu Tarım Bakanlığı’na ileterek çiftçilerin zararını ödetmemiz gerekirdi”dedi.  Çiftçiler Sancar’ın açıklamalarına destek vererek bu seneki zararların giderilmesini istedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 55af04ed-80a4-42a3-ba39-d62ccd2e519b.jpg

YARIN ZARAR TESPİTİ İÇİN HAREKETE GEÇİLECEK

Fethi Akcan, bugün gerçekleştirilen toplantının ön toplantı olduğunu ve ilettikleri taleplerin kendileri tarafından DSİ yetkililerine aktarıldığını dile getirdi. Yaşanan sıkıntılı sürecin anlaşıldığını belirten DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter bugün Aydın’a dönmekten vazgeçtiğini yarın Tarım İl Müdürlüğü ile görüşerek tarlalardaki hasar tespit çalışmalarının başlatılacağını belirtti. Taraflar 15 gün sonra toplantıda buluşmak üzere ayrıldılar. Vekil Sancar toplantı sonunda;”Devletin bir kurumunun yanlış planlaması nedeniyle çiftçilerin zarar gördüğü bugün olduğu gibi konunun yakın takipçisi olarak zararın giderilmesi için elinden geleni yapacağım”dedi.

Muhabirin notları:

*Çal-Baklan-Çivril Ovası’nda hasar tespit çalışmaları yarın başlıyor.

*230 milyon metreküp su ihtiyacı olan bölgede 120 milyon metreküp su olduğu 16 Nisan’da başlayan sulama sürecinde kuraklıktan dolayı kullanılan su bugün sulama yapma imkanı sağlamıyor.

*Kuraklık olsa bile sulama yapılacağı garantisinin verildiği hatırlatıldı.

*DSİ’nin peşin ödemelerle önceki dönem elektrik borçlarını kapattığı, ancak sulama hizmeti vermediği vurgulandı.

*Vekil Sancar ve çiftçiler DSİ’nin sorumluluğu üstlenerek bir rapor hazırlamasını bu raporun Denizli vekillerince Tarım Bakanlığı’na ileterek zararların giderilmesi talebinde bulundu.

*Çiftçiler yaşanan su sıkıntısının en büyük sebebinin suya ihtiyaç olmadığı dönemde 20 gün Menderes’e boşa su akıtılması olduğunu savunuyor.

*15 gün sonraki toplantıda nihai kararlar alınacak. Hazırlanan rapor bakanlığa gönderilecek.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı e3749414-f598-4028-be0b-6fa53a407675.jpg
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı unnamed-file.jpg