Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Vitamin eksikliği ile görme kaybı arasında ilişki var mı?

Op. Dr. Ömer Takeş, vitamin eksikliğinin göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, dünyada her yıl 500 bin çocukta A vitamini yetmezliğine bağlı körlük geliştiğine dikkat çekti.

Op. Dr. Ömer Takeş,

Vitaminlerin beden ve ruh sağlığı üzerinde etkisi olduğu gibi göz sağlığını da etkilediğini söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Takeş, vitamin eksikliği çocuklar ve yetişkinler için ileride meydana gelebilecek göz hastalıklarına karşı koruyucu nitelik taşıdığını ifade etti. Op. Dr. Takeş, “Günümüzde tek düze beslenme, katı vejeteryan diyet, obezite cerrahisi geçirenler, beslenme bozukluğu (anoreksiya nervoza) gibi durumlarda vitamin eksikliğine bağlı olarak görme kayıpları yaşanmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan vitaminler doğal yollardan ve farklı besin grupları tüketilerek elde edilebilir. Bunun için düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir” diye konuştu. Vitamin eksikliği hakkında

“Sağlık deposu vitaminler”

A vitamininin göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biri olduğunu değinen Op. Dr. Takeş, “A vitamini domates, marul, kuşkonmaz, havuç, ıspanak, maydanoz, kereviz, portakal, erik, kayısıda bulunuyor. B1 vitamini eksikliği ise göz siniri hasarına neden olabilir. B1 vitaminini en çok koyun ve sığır eti, balık, süt, yumurta, kepek, buğday, bira mayası, taze sebze ve meyveler içerir. Vücut ve göz sağlığı için en gerekli vitaminlerden olan C vitamini, gözleri katarakt ve makula dejenerasyonuna karşı koruyor. Özellikle diyabet hastalarının gözlerini korumak için C vitamini almalarını öneriyoruz. C vitamini siyah üzüm, kavun, karpuz, çilek, narenciye, maydanoz, yeşil biber, bezelye, havuç, brokoli, soğanda var. D vitamini özellikle miyop, göz tansiyonu üveit ve yaşa bağlı makusa dejenerasyonu gibi görme kaybıyla ilerleyen hastalıklarda önemli koruyucu etkisi vardır. Bu vitamini en çok balık, balık yağı, tereyağı, karaciğer, kırmızı et, yumurta, sebzeler içerir. Ayrıca güneş önemli bir D vitamini kaynağıdır” bilgilerini verdi.

Omega 3 ve Omega 6

Op. Dr. Takeş, “Omega 3 ve Omega 6 göz sinirlerinin gelişiminde büyük rol oynar. Yapılan çalışmalar Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin göz kuruluğunu azalttığını ortaya çıkarmıştır. Vitaminler kadar önemli olan minerallerden çinko ve magnezyum ise görme yeteneğinin gelişmesi açısından önem taşır” ifadelerini kullandı.

Vitaminler Nelerdir?

A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E ve K olmak üzere toplamda 13 ayrı vitamin çeşidi bulunur.

A Vitamini: Yağda çözünen A vitamini göz sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve kemik gelişimine destek olan bir organik bileşiktir.

B Vitamini: Sağlığımız için pek çok yararı olan B vitamini kendi içinde B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere 7 gruba ayrılır.

B1 Vitamini: Sindirim ve merkezi sinir sisteminin fonksiyonlarının desteklenmesinde görev yapan B1 vitamini enerji üretimi sürecinde de aktif rol alır.

B2 Vitamini: Kan hücrelerinin sağlığını iyileştiren B2 vitamini; migren krizlerini azaltır, anemi oluşumunu önler, cilt sorunlarını iyileştirir.

B3 Vitamini: Kalp ve damar sağlığını iyileştiren B3 vitamini kan şekerini düzenler, eklem hareketliliğine etki eder.

B5 Vitamini: Enerji üretilmesinde görev yapan bu vitamin kolesterol sentezlenmesinde de etkin rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde de faal olan bu vitamin göz sağlığına iyi gelir.

B6 Vitamini: Kas fonksiyonlarını iyileştiren, bilişsel fonksiyonları destekleyen ve damar hastalıklarının oluşumunu engelleyen B6 vitamini kansızlığa iyi gelir.

DENİZLİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN!

EGE BÖLGESİ  HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN!