Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zeki Güven yazdı:’Kontrol nedir?’

Merhaba, Bu kelimeyi günlük

Merhaba,

Bu kelimeyi günlük hayatımızda sürekli kullanırız. Peki kontrol eden kim? Biz mi bir şeyleri kontrol ediyoruz yoksa birileri mi bizi kontrol ediyor? Bu yazımda kontrol kelimesinin anlamı ve nasıl kontrollü yaşarız sorularına açıklık getirmek istiyorum.

Kontrol nedir? Denetleme, denetim anlamına gelen kontrol, bir şeyin gerçekliğine ve aslına bakma anlamı taşımaktadır. Kontrol kelimesi farklı meslek gruplarında da farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Örneğin; hukukta adli kontrol, maliye de iç kontrol, emlak ta tapu kontrolü gibi. Ben bu sözcüğü ikiye bölüp incelemek istiyorum. Kont ve rol olarak. Kont, Eski Roma’da imparatorun kendisine danışman olarak seçtiği kimselere denirdi. Rol ise bir oyunda ya da filmde bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi gereken  sözlerin ve yapılması gereken hareketlerin genel adıdır. Buradan yola çıkarak Dünya bizim oyun alanımızsa rolümüzü kont olarak oynuyoruz. Fakat oyun ve bilir kişi olduğumuz kont rolünde bazı aksamalar çıktı. Yani kontrol mekanizmamız doğru çalışırken rolümüze kendimizi kaptırmamızdan dolayı kontrolden çıktık.  Kontrolden çıkmamızda çevrenin etkisi büyük. Kontrolü kaybettiğimiz en önemli yer nefesimiz. Nefesimizi bile kontrol edemiyorken bedeni nasıl kontrol edeceğiz?

Kontrol kelimesinin bir başka anlamından söz etmek istiyorum şimdi de. Orijinal Yoga Sisteminin birinci basamağı ‘’Yama’’ olarak adlandırılır. Sanskritçe ‘’Yama’’ kelimesinin anlamı kontrol demektir. Bu basamak, kontrol enerjisini geliştirmek ve kişiyi her türlü negatiflerden arındırmaktadır. Yama basamağını uygulayan kişiler eylemlerini kontrol altına alır, negatif ve olumsuz şeylerden kurtulur. Bunun için her insan önce ‘’Ahimsa’’ yani şiddetsizlik prensibini uygulaması gerekir. Şiddet günümüzde kendine güvenmeyen, korkak, her şeye olumsuz bakan kişilerin tercih ettiği bir davranıştır. Şiddete neden olan öfke ve kızgınlıktır. Bu insan zihnini ve sinir sistemini çökertir. Öfkenin kaynağı gurudur. İnsan kendisine saygısızlık edildiği düşüncesini taşıdığında veya küçümsendiğini düşündüğünde öfkelenir. Bir başka neden de çeşitli isteklerine ulaşamamasıdır. Öfkelenen insanın doğru bakış açısı engellenir ve doğru karar verme yetisi kaybolur. Bu durumda öfkelenen insan tek çareyi şiddet uygulamakta bulur. Bu durum onu kontrolden çıkarır ve kontrol gücünü kaybeder.

Kontrol gücünü kazanmanın ve onu kendi gelişiminde kullanmanın en iyi yolu, Orijinal Yoga Sistemindeki tekniklerde saklıdır. Bu teknikler doğru bir şekilde uygulandığı zaman kişisel eylem kontrolü ve evrensel eylem kontrolü gerçekleşir. İnsan bedenini dinlemeli, bedenin ihtiyaçlarına saygı duymalı ve uygun bir biçimde karşılık vermelidir. Beden gereken ilgiyi görünce olumsuz düşünceler ve negatif enerji zihinden uzaklaşacaktır. Zihnin rahatlaması konsantre gücünü ortaya çıkaracak ve kişi yaptığı tüm eylemleri bilinçli bir şekilde icra edecektir. Bir firmanın reklam cümlesini mutlaka duymuşsunuzdur. ‘’Kontrolsüz güç, güç değildir’’ Orijinal Yoga Sistemiyle kontrol sizin elinizde olsun.

Sevgilerimle…

Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü

*Kaynak: Akif Manaf, ‘’Yoga Nedir Ne Değildir?’’ kitabı