Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege’de geliştirilen “Kumaş Nem İletimi Ölçüm Cihazı” için patent başvurusu yapıldı!

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) ile Fen Fakültesi Fizik Bölümü iş birliğinde geliştirilen “Kumaş Nem İletimi Ölçüm Cihazı”nın patent başvurusu yapılarak fikri hakları Türkiye’nin önde gelen yerli laboratuvar cihazı imalatçılarından olan Pro-Ser firmasına devredildi.

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege

Cihazın üretildiği laboratuvarı ziyaret ederek araştırmacılardan bilgi alan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Cihazımızın geliştirildiği Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama Merkezinde,  proje yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç ve ekibiyle bir araya geldik. Araştırmacılarımız tarafından geliştirilen ‘Kumaş Nem İletimi Ölçüm Cihazı’nın patenti için başvuru yapıldı. Üniversitemiz tarafından fonlanan bir Ar-Ge projesinden çıkan sonucu kamuoyu ile paylaşmanın sevincini yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bilgi ve bilim çağında özel sektörün gelişmesi, rekabet gücünün artması, uluslararası arenada bu tür yerli ve milli ürünlerin ihracatının yapılabilmesi ve kendi ithalat gereksinimlerimizi azaltılabilmesi adına bu tür projeler büyük önem taşıyor. En fazla TÜBİTAK projesi yapan üniversite olarak, yapılan bu projelerin bir makineye, bir ürüne dönüşmesi bizleri sevindiriyor. Devletimiz ve milletimiz adına verilen bu desteklerin özel sektöre yansımasından gurur duyuyoruz. Projeyi gerçekleştiren bütün Ar-Ge ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Cihaz muadillerine göre rekabet avantajına sahip

Geliştirilen cihaz hakkında bilgi veren Proje Yöneticisi Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, “Geliştirdiğimiz cihaz, termal kamera görüntüleme sistemlerinden yararlanarak, kumaş yüzeyindeki ıslanma bölgelerinin ayrıntılı olarak incelenmesinde kullanılabilecek. Bu çalışma, Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Fizik Bölümü iş birliği ile tasarlanmıştır. Geliştirdiğimiz cihaz; özellikle spor giyim ürünleri, iç giysiler ve ciltle temas eden tekstil ürünlerindeki sıvı nem iletim özelliklerinin incelenmesinde kullanılması açısından büyük önem taşıyor. Yaptığımız patent başvurusuna istinaden, Pro-Ser firması ile bir lisanslama yaptık ve cihazın fikir haklarının kullanımını Pro-Ser firmasına devretmiş olduk. Umarım hem ülkemizde, hem de dünyada bu anlamdaki test ihtiyacına önemli bir katkı sağlayacak. Cihazımız,  muadillerine göre çok önemli rekabet avantajlarına sahip. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Pro-Ser firma sahibi Cengiz Yılmaztürk ise, “Her şeyden önce bu proje için Sayın Rektörüme, Dekanıma ve Gamze Hocama çok teşekkür ediyorum. Birçok üniversite ile bir şekilde iş birliği içerisindeyiz. Fakat Ege Üniversitesiile gerçekten çok uyumlu bir ekip oluşturduk ve bu geliştirdiğimiz ilk cihaz değil. Daha öncekilerde de sizlerle paylaşmıştık. Ege Üniversitesinde teknik tekstillerde ve yeni nesil ürünlerde konfor testlerinin önemini kavramış bir tekstil bölümü var. Dolayısıyla bizim hedefimiz, bu cihazların satışını gururla bütün dünyaya yapmak. Proje içinde bulunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Üniversitesi tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü EÜ Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç’ün yaptığı projede; EÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Bilge, Fizik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Melek Duygu Bilge ve doktora öğrencisi Ertuğrul Özkan yer alıyor.  Projenin danışmanlığını ise TEKAUM Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan yapıyor.