Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülbeyaz Kanber yazdı: Montessori Dünyası

Bugünün dünyasında okullarımız nasıl

Bugünün dünyasında okullarımız nasıl donatılsın ki çocuklarımız her alanda başarılı olabilsinler? Çocuklarımızı eğitimde, işte ve yaşadıkları çevrede başarılı olabilmeleri için nasıl destek vermeliyiz? Bu amaçlar için Montessori Eğitimi nasıl yardımcı olabilir.

Tabiki cevabı “keşfetmek” kelimesinin altında yatmaktadır.Harvard’ta yapılan araştırmalara göre Montessori metodu çocukların keşfeden, başarılı liderler olması için hazırlayan bir yöntemdir. Montessori yöntemi ile araştırma yönümüz nasıl gelişir? Keşfetmek nedir?keşfetmenin anlamı sadece bir şeyleri bir araya getirerek oluşturmak değildir. Öyle ki bir şeyleri farklı yönü ile görmektir. Yeni bir oluşuma yol açmak ve oluşmuş olan problemlere daha farklı çözüm yollarını bulmaktır.Keşfeden bir zihin sadece problemin farkına varmaz ve çözüm getirmez soruna öyle bir çözüm getirmek isterki daha önce keşfedilmemiş yönü ile keşfetmek ister.Günümüzde hiç dikkat etmeden kullandığımız internet gibi, akıllı telefonlar vb. Teknolojik ürünler aslında zamanın bir icadı olup daha önce hiç görülmemiş fakat hayatımızı kolaylaştıran bilgilere ulaşım gereksinimimizi çözmüştür.

Çocuklar keşfeden bir zihne sahiptir. Montessori yaklaşımının temeli olan ” hayat boyu öğrenme” ye inanalar büyük bir olasılıkla dünyada neler olup bittiğini güncel olarak takip etmekte daha fazla araştırma yapmaktadır. Çocuklarımıza keşfetme duygularını desteklemek onların daha iyi problem çözebilin, çevrelerindeki bireyler ile daha olumlu ilişkiler kurabilen, çalışma ortamında başarılı olabileceği bir yapıyı oluşturmasına yardımcı olur. Montessori felsefe ile keşfeden zihinler oluşur.Başarılı çoğumuz tarafından çok iyi bilinen Larry Page and Sergie Brin Google ‘un kurucuları, Amazon’ un CEO’su Jeff Bezos, yazar Hellen Keller vb. gibi dünyada keşifleri ile binlerce kişileri etkilemiştir. Bunların ortak özelliklerinden bir tanesi de Montessori eğitimi almış olmalarıdır. Bu keşifleri olan Montessori eğitimi almış çok başarılı kişilerin başarıları bir tesadüf değildir. Montessori eğitiminin anlamı sadece gerçeği öğretmek ve teste başarılı olmayı öğretmek değil ayrıca yaratıcı, keşfeden düşünme becerilerini geliştiren ve hayata hazırlayan bir eğitim modelidir.

Keşfederek öğrenmek çocuğun gerçek kavramlar ile bağdaştırmasına yardımcı olur somut materyallere dokunarak , görerek kavramları anlamasına destekler. Daha önemlisi çocukların test etmesine,denemesine ve tekrar başarmak için daha güçlü çözüm yolları bulmasını ve sağlıklı büyümelerini, biyolojilerine uygun, hareket ve  konuşma özgürlüklerini ellerinden almadan gelişimlerine güçlü bir birey olmasına yardımcı olur. Montessori eğitim felsefesi ile çocukların korkuları ile yüzleşmelerinide sağlamaktadır. Test etmek, kalmak , tekrar test etmek bütün bilim adamlarının araştırmalarında başarıya ulaşırken uygulamış oldukları yöntemleridir. Montessori sınıflarında materialler ile yaşadıkları dünyanın materialler ile münipile edilerek test yapma ortamları sunulur. Montessori sınıfları çok akışkandır yani sürekli hareket mevcuttur. Klasik eğitim verilen okullardaki yaş gruplarına göre ayrılmazlar. farklı yaşlarda ve farklı öğrenme hızındaki çocuklar bir arada bulunurlar ve bu ortam onların sosyal yönlerini, takım çalışması yapabilme yönlerini ve çevresini oluşturmasına, kendi istediklerini keşfetmesine yardımcı olur.

Thomas Edison elektriği keşfetmeden önce bin kez deneme yapmış ancak binbirinci denemesinde başarmıştır. Çok başarılı, yaratıcı, keşfeden  çocuklar standart test sonuçlarında ortaya çıkmaya bilir çünkü onların standart zihinleri yoktur.