Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hanuka Bayramı Nedir, Ne Zaman, Kimler Tarafından Kutlanır

Hanuka Bayramı nedir nasıl kutlanır sorusu sıklıkla yöneltilmekte, Hanuka Bayramı mumu, en çok merak edilen ojeler arasında yer almaktadır. Bu yazımızda Hanuka Bayramı nedir ve Hanuka Bayramı ne zaman kutlanır sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Hanuka Bayramı nedir nasıl

Hanuka Bayramı, bir başka ismiyle Işıklar Bayramı, Yahudiler tarafından 2200 yıldır kutlanmakta ve çok özel bir bayram olarak değerlendirilmektedir. İbrani kültüründe son derece önemli bir yeri olan Bayram, Seleukos İmparatorluğu’nun elinde olan Kudüs’ün M.Ö. 200’lü yıllarda Yahudiler tarafından geri alınmasının yansıması olan bir kutlama olarak kabul edilmektedir.

Hanuka Bayramı Ne Zaman Kutlanır?

Ne zaman kutlanır sorusuna yanıt ise iki farklı takvime göre verilebilmektedir. İbrani takvimine göre Tişri Ayı’nın 25. gününden başlayan Bayram, 8 gün boyunca devam eden ritüeller şeklinde kutlanmaktadır. Kullanılan Greforyen takvimine göre ise Bayramı kutlama zamanı en erken Kasım, en geç ise Aralık ayı ortalarına denk gelmektedir.  Tişri Ayı’nın genel kullanılan takvime göre karşılığı budur. Hanuka Bayramı 2022 kutlamaları gregoryen takvimine göre 18 Aralık’ta başladı. İbranice adama, ithaf etme anlamına gelen bayram 26 Aralık Pazartesi gününe kadar sürecek ritüeller ile devam edecek.

Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır?

Hanuka Bayramı kutlamaları, zaman zaman ailenin tüm fertleri, zaman zaman da daha geniş toplulukların katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Yahudilerin günlük ibadetlerine bazı eklemeler yapılan Hanuka kutlamalarının odağında hanukiye adı verilen 9 kollu şamdan kullanılmaktadır.

Hanukiye, Bayramı’nın ilk günü yakılır. Hanukiye 9 hanuka mumundan oluşmaktadır. İki yanda dörder ve ortada şamaş adı verilen bir mum bulunan Hanukiye, Bayramı’n ilk günü Yahudilere özel bir dua ile yakılır. İbadetin ana unsurunu oluşturan mumlardan biri ile şamaş ilk gün yakılır. Her gün şamaş ile birlikte yakılan mum sayısı ikiye katlanarak ritüel devam ettirilir. Bu ritüelde dikkat edilmesi gereken her mumun şamaş tarafından tutuşturulmasıdır. Ritüel için her gün yakılan mumlar söndürülür ve yeniden yakılır. Sekiz gün süren Bayram boyunca toplamda kırk dört mum yakılmış olmaktadır.

Hanuka Bayramı mumu bazı kurallara bağlı olarak kabul edilmektedir. Ritüelde her mumun en az yarım saat yanması ve söndürülmemesi gerekmektedir. Mumun ışığından faydalanmanın da doğru bulunmadığı Bayram boyunca mumların bulunduğu oda bir başka ışık kaynağı ile aydınlatılmalıdır. Ayrıca, Hanuka mumu yanar haldeyken hareket ettirilmez, bir yerden bir yere taşınamaz.

Kutlamaları başlayan Hanuka 2022 ile Pesah Bayramı birbirine karıştırılmaktadır. Pesah Bayramı, Hanuka’dan ayrı bir ritüeldir ve 5 Nisan ile 13 Nisan arasında kutlanmaktadır. Hamursuz Bayramı olarak da adlandırılan Pesah Bayramı nasıl kutlanır diye merak edenler için, bayram boyunca hamursuz ekmek tüketilmesi anlamı taşıdığı söylenebilir.