Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İTB ve Ege Üniversitesi’nden Tarım 4.0 İçin Ortak Çalışma

Bu haberin fotoğrafı yok

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğince hazırlanan “Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0” Projesi’nin sunumu İzmir Ticaret Borsası meclis salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Borsa binasında gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin ardından Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyeleri Prof Dr. Fatih Saygılı, Prof. Dr. Ayten Ayşe Kaya, Dr. Elif Tunalı Çalışkan ve Araştırma Görevlisi Özge Erdölek Kozal proje sunumlarını gerçekleştirdi.

KESTELLİ : “YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM”

Konuşmasında; tarım sektörü adına yeni şeyler söylemek gerektiğini, geleceği yakalamak için eldeki araçları değiştirmek gerektiğine dikkati çeken Işınsu Kestelli, “Yıllardır kullandığımız yöntemleri gözden geçirip yenilemeye mecbur olduğumuzu biliyoruz. Artık bize öğretilmiş doğrularla yetinmeyip teknolojinin sağladığı gelişmelerden faydalanarak kendi doğrularımızı bulmanın, çağın doğrularını yakalayıp bir adım öne geçmenin zamanı geldi” dedi.

KESTELLİ: “BİZLERE DÜŞEN İKİ SORUMLULUK VAR”

Gerçekleşecek olan bu proje ile Türk tarım sektörünün analizinin çok iyi yapılarak ve sürece uygun olan ekosistemlerin belirlenip geliştirilmesine dikkat edilip, tarım 4.0 sürecinin ne olduğu anlatılarak, dünyadaki başarılı örneklerden entegre edilip uygulanacağını dile getiren Başkan Kestelli, “Yeni dönemde bizlere düşen iki ayrı sorumluluk var. Sorumluluklarımızdan ilki, tarımda teknoloji kullanımında bizden ileri konumda olan ülkelerle aramızdaki farkı kapatmak. İkincisi ise, Sahip olduğumuz doğal zenginliklerimizle teknolojiyi birleştirerek rakiplerimizi birer birer geçmek”

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Özlem Önder de çalışmanın 1 yıldır devam ettiğini söyledi. Projeyle tarımın mevcut durumu hakkında bilgi sunduğunu ifade eden Önder, “Bu çalışmada akıllı tarım uygulamasına dikkat çekmek amaçlanmaktadır. Kamu ve üniversite işbirliği açısından da önem teşkil eden bu çalışma gerçekleşecek diğer çalışmalara da örnek teşkil edecek” dedi.

Prof Dr. Fatih Saygılı ise sunumların ardından, İzmir ‘de pilot bölgelerde uygulamaların önemine değinerek, “Burada elde edilen çıktıların değerlendirilmesinin Türkiye’de tarım sektörünün bu sürece entegrasyonunda önemli bir veri oluşturacağı inancındayız. Bu nedenle izleyen süreçte disiplinler arası bir anlayış ile ekosistemin tüm faktörlerinin katılmıyla projemizin ortaya koyduğu çerçeve içerisinde akıllı tarım teknolojilerinin pilot bölgelerde, seçilmiş ürünler için uygulamaya konması ve sürdürülebilirliğini kazanması önemli olmaktadır. Burada söylediklerimizi İzmir’de belirli bölgelerde hayata geçirirsek çok daha verimli sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz” açıklamasında bulundu.