Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tripolis Antik Kenti nerede? Nasıl gidilir? Tarihçesi

Denizli antik kentler açısından

Denizli antik kentler açısından hayli zengin bir geçmişe sahip. Kentin dört bir yanında eski medeniyetlerin izleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de Tripolis Antik Kenti olarak dikkat çekmektedir. Tripolis Antik Kenti‘nin kazıları, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahadır Duman tarafından sürdürülmektedir.

Tripolis Antik Kenti Nerede?

Tripolis, Buldan’ın Yenicekent Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. 3 kilometrekarelik bir alana yayılan Tripolis, son dönemlerde yoğunlaştırılan kazı çalışmaları sayesinde gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Pamukkale Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. Bahadır Duman ve ekibi tarafından sürdürülen Tripolis Antik Kenti’nin kazıları, önemli bulgular ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Verimli Lykos Vadisi’nde yer alan Kent, coğrafi konumu itibariyle büyük önem taşımaktadır. Medeniyetlerin su kenarlarında şekillendiği kabul edildiğinde, Antik Kent, Büyük Menderes nehri yanında kurulmuş, uzun yıllar medeniyetlerin değişmez yerleşkesi olmuştur.

Tripolis Antik Kenti’nin Tarihçesi

Tripolis Antik Kenti’nde, genel olarak Helenistik dönem izlerini taşısa da bazı yüzey araştırmalarından elde edilen sonuçlar, Tripolis Antik Kenti‘nin geçmişini daha gerilere taşımakta, Geç Neolitik ve Erken Kalkolitik Dönem’e, yani Milattan Önce 5500 yılına dayanmaktadır. Kalıntıları yaklaşık 280 hektarlık bir alana yayılan Tripolis Antik Kenti‘nin kazılarında elde edilen bulgular ışığında son yerleşimin Milattan Sonra 13. yüzyıla kadar uzandığını göstermektedir. Bu da Tripolis Antik Kenti’nin çok uzun yıllar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ortaya koymaktadır.

Tripolis, birçok medeniyete ev sahipliği yapsa da altın çağlarını Roma Dönemi’nde yaşamıştır. Denizli tarihi kentler açısından zenginliği de bu özellik sağlamıştır. Roma Dönemi’ne ilişkin önemli bulgular elde edilmesi, Tripolis Antik Kenti’nin zenginliğini ve ihtişamını ortaya koymaktadır.

Tripolis kazısı, istikrarlı bir şekilde sürdürülmektedir. Ortaya çıkarılan her yeni bulgu ile Tripolis kazıları farklı bir aşamaya geçmektedir. Önümüzdeki süreçte de devam edecek olan Tripolis kazıları, Denizli tarihi açısında önemli bilgiler sağlayacaktır.

Tripolis Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Tripolis Antik Kenti giriş ücreti alınmayan ender tarihi ören yerlerinden biridir. Girişin ücretsiz olduğu Tripolis Antik Kenti zaman zaman ziyarete kapanmaktadır. Bu da ortaya çıkarılan tarihi eserlerin korunmasına yönelik alınan tedbirlerdendir.

Denizli haberleri için tıklayın!