Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zihinsel Engelli ve Özel Çocuklar İçin Birlik Oldular

Zihinsel Engelliler ve Özel Çocuklar Derneği, zihinsel ve bedensel engelli bireylerin sosyalleşmesi, topluma kazandırılması ve engelli bireylerin anneleri için düzenledikleri gezi, el işi etkinlikleri, müzik dinletisi gibi çeşitli aktivitelerle onların güzel vakit geçirip eğlenmelerini sağlıyor. 2014 yılında kurulan derneğin 70 üyesi bulunuyor.

Zihinsel Engelliler ve Özel

Derneğin yönetim kurulu ise Dernek Başkanı İsmet Doğanay, Yardımcı Başkan Nuray Kurumuş, Yönetici Ali Levent Bayram, Sekreter Filiz Göksu ve Sayman Rıfat Aşkın olmak üzere beş kişiden oluşuyor.

“DEMEK Kİ BİZ VARMIŞIZ, BİZLERİ DÜŞÜNEN BİRİLERİ DE VARMIŞ”

Kendisi de bir engelli annesi olan ve bu konuda farkındalık oluşturabilmek, toplumda engelli bireylere ve ailelere olan farkındalığı artırmak için derneğin kurulmasına öncülük eden Dernek Başkanı İsmet Doğanay, “Derneğimizi 2014’te kurduk, 2015’te resmileştirdik. Ben bir engelli annesiyim, yönetimdeki arkadaşlarımız da öyle. Zihinsel, bedensel ve görme engelli çocuklarımız var. Engelli çocukları yetiştirmek, onlarla kaynaşmak ve sıkıntılarını paylaşmak çok farklı bir şey. Bu ancak yaşayarak öğrenilebilir, bir günde veya bir yılda değil. Uzun bir süreç gerekli anlamak için. Benim oğlum 2010 yılında mezun oldu. O süreçte çok uzun bir süre formasyonu olduğu halde, aklı başında olduğu ve zihinsel engelli olmadığı halde işsiz kaldı. 2013’te seçimle gelen başkanlarımız engelli çocuklarımıza öncelik verdi. Biz de buna dayanarak “Demek ki biz varmışız, bizleri tutan birileri de varmış” diyebildik. Engelli çocuklarımız topluma kazandırılmaya başlandı. Bunun verdiği cesaret ile bizler de derneğimizi kurduk ve yaşamımızda zihinsel engelli çocuklarımızı öne aldık.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI GEZİYOR, YİYOR, İÇİYOR; ANCAK ANNELER YAŞAYAMIYOR”

Görme engellilerin yaşamlarını kurabildiğini, hayatlarını idame ettirebildiklerini ve kendilerini ifade edebildiklerini; ancak zihinsel engelli çocukların kendilerini anlatamadıklarını vurgulayarak özellikle engelli bireylerin annelerinin daha çok sıkıntı çektiğini dile getiren Doğanay, “Zihinsel engelli çocuklarımız gezmeyi, yemeyi, sevilmeyi seviyorlar. Ancak anneler çok sıkıntıda. Bazen konu komşusu evladını evine almıyor veya aile bireyleri çocuklarını topluma sokmuyor. Biz bunları düşünerek karar verdik ve bize verilen cesaretle yola çıktık. Biz anneler için etkinlikler düzenliyoruz. Çocukları geziyor yiyor içiyor ancak anneler yaşayamıyor, denize gidemiyor, düğüne bayrama gidemiyor. Çünkü insanlar engelli çocuğu olduğu için dikkatle onlara bakıyorlar ve yaşam tarzlarını yargılıyorlar. Bir kenarda kalıyor anneler. Biz de dedik ki “gelin hep beraber bir şeyler yapalım.” Bazen bize çocuklarını bırakıyorlar, pazara alışverişe gidiyorlar, bazen onların yapamadığı zamanlarda biz hep beraber gezi düzenliyoruz, bazen çocuklarımızın el becerilerini geliştirecek aktiviteler, bazen de müzik yapıyoruz. Topluluk içinde bir şarkı söyleyip mırıldanmaları bile onlar için çok büyük bir şey. Biz de bundan keyif alıyoruz ve bunu yapmaktan çok mutluyuz.” diye konuştu.

“KENDİ GAYRETLERİMLE İDARE EDİYORUM”

Derneği kurarken kimseden bir beklentileri olmadığının da altını çizen Doğanay, “Ben, Nuray Hanım ve Filiz Hanım; 3 kadın bir araya gelerek derneğimizi kurduk. 70 tane üyemiz var, az ama öz. Arı gibi çalışan insanlarız. Bir yere gideceğimiz zaman ben onlara maddi yardımda bulunuyorum, onlar da bana manevi yardımda bulunuyor. Dernekler Masası bize derneği kurduğunuzda vergilerinizi verin diyor ve bunun karşılığında da maddi bir gelir çıkıyor. Ancak bazı başkanlar aidatları alıyor, gezmeye götürecekse de parayı toplayıp öyle götürüyor. Ben bunu yapmıyorum. Kendi gayretlerimle idare ediyorum. Ben derneği kurdum diye çocuklarımın sırtından mı geçinmem lazım? Bana zaten destek olmak isteyen çocuklarıma yardım eder. Biz geçen sene hiç kimseden yardım almadık. Kapı kapı dolaşıp kendi bütçemizden ihtiyaçlarını gördük. Onlardan bir şey almıyoruz ama onların sevgileri yetiyor bana, onlarla çalışmaktan çok mutluyum.”

DENİZLİ BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Doğanay, son etkinliklerinde Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın kendilerine çok güzel destek verdiğini söyleyerek “25 kişilik grubumuzu İzmir’den alıp, Denizli’yi gezdirip, teleferiğe götürdüler ve otelde ağırladılar. Daha sonra balona bindirdiler bizi, hepimiz için çok güzel bir deneyimdi. Konukseverliklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum. Biz çok mutlu olduk, hepimiz çok güzel duygular tattık.” diyerek Denizli Büyükşehir Belediyesi Yönetim Kurulu’nda kendilerine destek olan herkese teşekkürlerini iletti.