Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Elif Özdeniz

Çocuklar ve ebeveynlerde Coronavirüs’ün psikolojik etkileri!

Çin’de başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü ülkemizde de korku unsuru olmuş bir salgın olarak karşımıza çıkmaktadır. Virüsün yayılma hızının yüksek olması kişilerde korkuyu arttırmaktadır. Sosyal medya kanallarıyla hızlı bir şekilde paylaşılan bilgiler insanları sürekli virüs ile gelişmelere maruz kalmalarına neden olurken, doğru bilginin yanlış bilgiden ayırt edilmesini de bir hayli zorlaştırmaktadır. Küresel anlamda maruz kalınan bu durumun psikolojik yansımaları da insan yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Salgın hastalıkların beklenmedik, belirsiz ve yaşamı tehdit eder yapısı korku ve kaygı uyandırıcı olmakla birlikte bireylerin yaşamsal faaliyetlerini değiştirmelerine ya da kısıtlamalarına neden olduğu görülmektedir. İnsanlar kalabalık yerlere, iş yerlerine ve toplu taşımalara korkuyla yaklaşıyor veya bu alanlardan kendilerini çekmektedirler. Böylesi bir durumda kişinin sosyal hayatı, iş hayatı veya eğitim hayatı gibi önemli alanlar olumsuz yönde etkilenmektedir. Kısacası, kişiler bu süreçte izole bir yaşam tarzını benimsemiş durumdadırlar. Bilinmezlik ve tehdit uyandıran COVİD-19 virüsü, insanların psikolojini olumsuz yönde etkilemektedir. Kişilerde olası olarak görülen veya görülebilecek psikolojik problemler; panik atak, yüksek düzeyde stres, fobi, uykusuzluk, yeme sorunları, depresyon, takıntı ve anksiyete gibi rahatsızlıklar olabilir. Bu kaygı ve korkuların nedeni olarak kişilere corona virüsü hakkında daha çok bilgi edinilmesine ve insanları korunma yollarının araştırılmasına yöneltmektedir. Bunların yanı sıra  kişiler genel olarak psikolojik tükenmişlik, bezmişlik ve zaman kavramını yitirme gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Salgın karşısında psikolojik dayanıklılığımızı korumak bir diğer önemli konudur.

Aynı zamanda Corona hakkında haberlere veya yetişkinlerin konuşmalarına maruz kalan çocuklar korkup kaygılanabilir ve ebeveynlerdeki panik hali çocuklarda aynı olumsuzluklara neden olabilir.  Özellikle küçük yaşta çocuğa sahip ebeveynler, çocukların içinde bulduğu sürecin farkına varamayacağını düşünseler de çocuklar çevrelerindeki değişimleri özellikle de ailelerinin davranışlarındaki ve duygularındaki değişimleri net bir şekilde gözlemlerler. O nedenle öncelikli olarak ailelerin sakin kalabilmeleri ve mümkün oldukça gündelik yaşantıdaki değişimlerle ilgili çocukları bilgilendirmeleri önemlidir. Çünkü çocuk bu değişimleri anlamlandıramadığında kaygısının artması kaçınılmazdır. Bu sebeple ebeveynlerin çocukların yanında yapacakları konuşmalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Buradan konu hakkında tamamen sessiz kalmak anlaşılmamalıdır. Tamamen sessiz kalarak gerçeği yok saymak çocuğun endişelerini arttıracaktır. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak Corona virüsü ve diğer tüm hastalıklardan korunma yolları açısından bilgi vermek en doğrusu olacaktır. Okul ve arkadaşlarından mahrum kalan çocuklarda genel olarak; hırçınlık, alt ıslatma, tırnak yeme ve yalnız uyuma konusunda problemlerle karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz olabilir.

Virüse yönelik çocukların duygularını ifade etmelerine fırsat verilmesi ve farkındalık arttırılmaya çalışılarak yaşanan olumsuz psikolojik durumların kontrol altına alınmasında önem taşıyabilir. Çocukların ve ebeveynlerin gerçeği kabul ettikten sonra panik halinden çıkarak gerekli önlemler konusunda bilinç kazanarak buna uygun adımlar atılması önemlidir. Gerekli korku ve kaygı düzeyinin bilinçli hareket etmemizde bize yardımcı olacağını fakat günlük yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığında kontrol altına almamız gerektiğini unutmamalıyız. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım almak size fayda sağlayabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER