Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya’nın kaleminden.. Gönen Köy Enstitüsü Festivali

Gönen Köy Enstitüsü festivali için 25-26 Haziran 2022 tarihinde Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Denizli Temsilciliği ile birlikte Gönendeydik. Gönen’de güzel anılar biriktirdik.

Cumartesi günü tam gün süren panele katıldık. Panelistler köy enstitülerini, okulda geçirdikleri günleri anlattılar. Zaman zaman panelistler ve dinleyenler akan gözyaşlarına engel olamadılar. O günleri yaşayanların anılarını dinlemek çok güzeldi.

Pazar sabahı Serhan Asker’in Gönen Köy Enstitüsü programına katıldık. Serhan Asker ilk mezunları programına konuk etti. 95 yaşındaki koy enstitülü öğretmeerimizin anlattıkları program konuklarını ve TV karşısındaki izleyicileri duygulandırdı.

Gönen’de Gülgönen Kırsal kalkınma kooperatifi ile karşılaştık. Kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi aldık. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk.

Gül kokan, duvarlarında gül resimleri olan güzel bir Anadolu kasabası Gönen. Köy Enstitüsünün etkisi ilçede hissediliyor, enstitü sonrası öğretmen lisesi ile kültür seviyesi çok yüksek, takım elbiseli ihtiyar delikanlıların dolaştığı, sessiz, sakin, huzurlu bir ilçemiz. Mevcut Belediye Başkanı da Öğretmen lisesi mezunu. Mezun olduğu okulu koruyup kolluyor. O açıdan da Gönen şanslı. Gönen’i mutlaka görmelisiniz.

Köy Enstitusü binalarını şu an üniversite kullanıyor. Çok  sayıda  iki yıllık  yüksekokul programları var.  Binalarda duvar resimleri, müze, eski fotoğraflar  ile köy enstitüsü ruhu hala yaşatılıyor. Bu açıdan  o duvar resimlerini yapan hocayı kutluyorum . Köy enstitüsü zamanından kalan atelyeler icin  biraz çaba gerekiyor. 

Yatılı okul mezunları icin için anısal bir niteliği olan geleneksel kuru fasulye yemeği pazar öğle yemeğinde katılımcılara ikram edildi. Hepimiz sıraya geçtik. Yatılı okul günleri tekrar yadedildi.

Festivale katılan 5 kişilik ekibimizle festival sonrasi Gonen Yunus Emre türbesine Gönen göletine, Eğirdir gölüne ve Kuyucak lavanta köyüne uğradık. Kırsal kalkınma ve kooperatifçilik çalışmalarını Kuyucak’ta yerinde gözlemledik. Kuyucak lavanta köyü kooperatifi, muhtarlığı ve köy sakinleri tebriği hakediyor.

Son söz olarak kırsal kalkınma için, ülkemizin eğitim, bilgi ve üretim kalitesinin arttırılması icin köy enstitüsü ruhunun tekrar diriltilmesi ve tüm okullarda bu ruhla eğitim yapılması gerekiyor. Gönen’ de gördüğüm budur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER