Unutulan Vatandaşlar Ve Hakları

Unutulan Vatandaşlar Ve Hakları
Yayınlama: 28.02.2021
A+
A-

20’inci yüz yılın başlarında bazı aktivistler “Çocuk Haklarının” desteklenmesi ve çocuklarında hakları olduğu için bir araya geldiler. Çocukların haklarının unutulması çok uzun bir geçmişe dayanmaktadır. Tarihe baktığımızda Birinci dünya savaşının sonrasında İngiltere’de doğmuş ve içinde çocuk sevgisi olan ve bunu meslek edinmiş öğretmen Eglantyne Jebb ilk olarak “Çocuk Haklarını” 1924’te ilan etmiştir. İlerleyen süreçte 1969 yılında UN ilk ilan edilmiş olan çocuk hakları bildirgesinin değiştirilmiş şekli ile adapte etmiştir. Polonya’da 1979’ta gerçekleştirilen “International year of the child” conventinında çocuk hakları için münazara yapıldı ve önerilerde bulunuldu ve ilerleyen süreçte UN farklı ülkelerde farklı organizasyonlar ile “Çocuk Hakları” üzerinde görüşmeler gerçekleştirerek insan ve çocuk hakları, barış ve güvenliklerini sağlayabilmeleri üzerine görüşmeler gerçekleşmiştir. Bu görüşmelerde üç ana başlık ele alınmıştır” Onur, Eşitlik ve Saygı”. UN insan hakları toplantısında çocuk hakları üzerine bir araya gelerek ve 18 yaş altı olan tüm çocuklarında insan haklarına sahip olması gerektiği kararlaştırılmıştır.

       1947 yılında Dr. Maria Montessori tüm hükümetlere gönderdiği ” The Forgotten Citizen” unutulan vatandaş isimli bir mektup yazdı. Bu mektuptan alıntılar;

“Hayatım gerçeğin araştırılmasıyla geçti. Çocukları inceleyerek insan doğasını hem Doğu hem de Batı’daki kökenine göre inceledim ve işime başladığımdan bu yana kırk yıl geçmiş olmasına rağmen, çocukluk hala bana bitmeyen tükenmez bir vahiy kaynağı ve – – bir umut.

Çocukluk bana tüm insanlığın bir olduğunu gösterdi. Tüm çocuklar, ırkları, koşulları veya aileleri ne olursa olsun, aşağı yukarı aynı yaşta konuşurlar; hayatlarının belirli dönemlerinde yürürler, dişlerini değiştirirler vb. Diğer yönlerden de, özellikle ruhsal alanda, aynı derecede duyarlıdırlar.

Çocuklar, sadece ırkın değil, sadece ulusun değil, geliştikleri özel bir mahallenin dilini, dinini, geleneklerini ve özelliklerini çevreden alarak inşa ettikleri insanlığın kurucularıdır.

… Çocuk unutulmuş vatandaştır ve yine de devlet adamları ve eğitimciler bir zamanlar çocuklukta var olan müthiş potansiyeli fark etmeye başlarlarsa … onlara her şeyden önce öncelik vereceklerini hissediyorum. İnsanlığın tüm sorunları insanın kendisine bağlıdır; insan inşasında göz ardı edilirse sorunlar asla çözülemeyecektir.

… İnsan, doğanın büyük güçlerinin iş başında olduğu yaşamın başlangıcından itibaren yetiştirilmelidir. İşte o zaman daha iyi bir uluslararası anlayış için plan yapmayı umabilirsiniz. “

      Maria Montessori hayatının  yaklaşık elli yılını çocuklara adayarak ve gözlemleyerek yaşamıştır ve toplumda her bir bireyin eşit seviyede değerli olduğunu her bir bireyin yaşadığı toplumlarda birbirinden tamamen  farklı katkılar sunduğunu ve bunların her birine derin saygının olması gerekliliğini ve bu yüzden önce saygı ile çocuğa ve bireye, aileye, topluma ve dünyaya yaklaşmamız gerekliliğine inanmıştır ve ancak dünyayı bu şekilde yaklaşarak değiştirebileceğimize inanmıştır. Tabi ki bir doktor olarak çocuklar üzerinde yapmış olduğu gözlemlerini bilimsel bir gözle bakmıştır ve 1907 yılında yoksul bir çevrede ” Casa Dei Bambini” çocuk evi anlamına gelen okulunu bu şekilde kurmuştur.

         Dr. Maria Montessori dünyayı çocuklar için değiştirmişti ve oluşturmuş olduğu metodunu uygular iken çocuk haklarını düşünüp hassasiyet ile içene koyarak okul ve sınıf ortamında bu hakları uygulamıştır. Okullar çocuk hakları konusunda sorumlu tutulurken ve bunun için gereken adımlar atılmış çocukların güvenli ortamda eğitim alabilmeleri sağlanmıştır. Ayrıca çocukların öğrenmek istedikleri konularda seçme özgürlüğü, sınıf ortamı içerisinde ve dışında konuşma özgürlüklerine özen gösterilmiş  ve çocukların sağlıklı bireyler olabilmesi için sınıf ortamında sınıf dizaynları ile hareket özgürlükleri ve istediği arkadaşı ile çalışabilme özgürlüklerini ve öğrendiğini ayrıca uygulama özgürlüğü sunarak haklarının pratiğini yapabilmesini bir birey olma aşamasında uygulama alanı açmıştır. Farklı ırk, inanç, dil ve kültürlene ve yaşam şekillerine ve hangi aileden geldiğine bakılmaksızın bir vatandaş olarak eşit haklar sunulmuştur. Dünyanın  hemen hemen her yerinde insanlar maalesef eğitim sistemlerinin işlemediği yürümediğini konusunda memnuniyetsizliklerini Kovid-19 öncesi ve sonrası dile getirmekteler. Özellikle dünyadaki salgın sebebi ile eğitimin hızlı bir şekilde online yada offline olması çocukları ne gibi riskler altına sokmakta idi? Online ortamda karşısındaki kişi gerçekten düşündüğü kişi miydi? Çocuk hakları da dijital ortamda risk altında mı idi?  Uzun süre ekran başında alınan eğitimler fiziksel sağlığını tehdit ettiği kadar zihin sağlığını ne kadar yararlı yada zararlı olduğu ile ilgili araştırmalar ve veriler yeterli derecede toplanıp veriler değerlendirebiliyor mu idik?

         İnsanlar için unuttuğumuz hatırlamakta güçlük çektiğimiz gerçekte Eğitimin anlamı ne idi? Çocuklarımızı belirli mesleklere yetiştirmekten mi ibaret idi yoksa hazır olan bir sistemde bir yerlere yerleştirmek mi idi? Biz insanların anladığı eğitim bunun daha ötesinde bir anlam mı taşıyordu? Eğitimi insanın insan olmasını yardımcı olabilmesi olarak mı anlamalıyız? Eğitimi yoksa çocuklarımızı bilinmeyen bir geleceğin olduğu geleceğimi hazırlamak olarak anlamalıyız? Eğitim çocukları sadece toplumda ihtiyaç duyulan bir yere yerleştirmek olarak değil eğitimin anlamı ve amacı bunun daha ötesinde olan insan olmaktır. Tüm bu insan olma evrelerinden geçer iken farklı eğitim yaklaşımları uygulamalarında okullarda, evde, yaşadıkları çevrede ve dünyada Çocuk Hakları ihlallerini tekrar gözden mi geçirmelimiyiz?

           Anne sesini, kokusu, kucağını ve sevgisini tanımayan ve anne rahminde dünyaya gelme şansı olmayan ancak yapay zeka sonucu 2015 yılında Hong Kong’ta Laboratuvar ortamında doğumunun gerçekleştiği Robot Sofiaya  vatandaşlık ve hakları verilirken doğruluğunu ve yanlışlığını halen tartıştığımız dünyada oluşturulmuş olan fabrikasyon modelli eğitim sistemlerinin içinde Çocuklara Çocuk olma özgürlüklerini gerimi vermeliyiz?

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.