Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Zeki Güven

Zeki Güven yazdı: Korkma

Merhaba sevgili okurlarım,

Korkma deyince korkusuz olunur mu? Küçüklüğümden beri okullarda her Pazartesi sabah ve Cuma akşamları İstiklal Marşımızı okuruz. Öğretmen olmam hatta müzik öğretmeni olmamla birlikte bu hala devam etmekte. Tüm ders kitaplarının da ilk sayfası İstiklal marşımızın sözleriyle başlar. Ve bu sözlerin ilk kelimesi ‘’Korkma’’ dır. Bu kadar yıl eğitim sisteminin içindeyim ve her zaman duyduğumuz bu kelimenin pek faydası olmamış. Herkes bir şeylerden korkuyor. Peki nedir bu korku?

Korku, bir belirsizlik durumuna karşı tehdit algısı oluşması, rahatsızlık ve olumsuzluk hissidir. Bu his bize nasıl öğretildi? Kim ve neden öğretti? Korkusuz olunabilir mi veya korkusuz insan var mıdır? ‘’Sadece deliler korkusuzdur’’ diye bir iddia var. Yani korkusuz olmak için deli olmak gerek. Günümüzde korkmak normal, korkusuz olmak ise anormal olmuş. Bir deli içinse korkmak anormal, korkusuz olmak normal.

Herkes korkuyor, o yüzden de bizleri de korkutmaya çalışıyorlar. Şunu bilin ki, sizi korkutmaya çalışanlar en çok korkanlardır. Çünkü bu hissi onlar çok iyi biliyor ve bizlere öğretiyorlar. Aslında korku ile bir güç ortaya koyup topluluğu yönetiyorlar. Biraz geçmişe dönelim. Mesela çocukluğunuza, belki birçoğunu hatırlamıyoruz. Şu bir gerçektir; çocuklar korkusuz doğarlar, bu duyguyu bilmezler. Bir çocuk vahşi bir kaplanın yanına gidebilir veya zehirli bir yılana sarılabilir. O bunlardan korkmaz çünkü korku hissini bilmez. Ebeveynleri ise tepkiler vererek onu korkutur. Korku daha sonra bir alışkanlık olup tehdit algıladığımız her şeyden korkmaya başlarız. Okula gidince öğretmenden, dışarıda polisten, evde ebeveynlerden hatta Allahtan bile korkmamız öğretilmiştir.

Aslında doğamızda korku diye bir şey yoktur. Korku varsa cesaret yoktur. Cesaretin dönüşmüş hali korkudur. Korku karanlıksa, cesaret ışıktır. Bir kişi cesaretli olabilmek için cesur olması, cesur olmak içinde bilge olması gerekir. Bilge olmak kendini tanımaktır. Siz kendinizi tanıdıkça varoluş ve kendiniz hakkında birçok bilgiye sahip olacaksınız. Bu sizi cesur yapacak ve cesaretleneceksiniz. Böylece korkusuz olacak ama deli olmayacaksınız.

Tüm bunlar için kendinizi tanımakla işe başlayabilirsiniz. Bunun yolu nefesle başlıyor. Siz doğru nefesi aldıkça bedendeki tüm hücreler canlanacak, kandaki oksijen miktarı artacak, beyin fonksiyonları canlanacak. O zaman ben kimin sorusu ortaya çıkacak. Bu soru kendinizi tanımanız için bir işarettir. Orijinal Yoga Sistemi teknikleri bu konuda size yardımcı olacaktır.

Sevgilerimle…

YORUMLAR

2 adet yorum var

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER