Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Zeki Güven

Zeki Güven yazdı: Odaklanma

Merhaba,

Etrafıma baktığımda herkesi telaşlı ve bir yere yetişmek için koşuşturma içinde görüyorum. Bu telaş niye? Nereye yetişiyorsunuz? Bu koşturmanın içinde hem işlerini yetiştirememiş hem de mutsuz olan insanlar var. Çocuklara bakıyorum, ellerinde cep telefonları ve oyundan oyuna geçiyorlar, gençlere bakıyorum cep telefonlarının yanı sıra hepsinde sınav telaşı ve kaygısıyla kafayı yemek üzerler, yetişkinlere bakıyorum hepsi bir iş peşinde ve bitmeyen işlerin altında ezilir durumda, yaşlılar ise kaybettikleri sağlıkları için ya ilaç ya da doktor peşinde. Sizce de bu işte bir tuhaflık yok mu? Yaşam mücadelesi veya yaşamak bu mu?

            Yaşamımız içinde her ne yapıyorsak farkındalıkla yapmak gerekir. Bunun içinde yaptığımız işe odaklanmamız gerek. Odak kelimesinin anlamı şöyle; Bir ışık veya ısı kaynağından yayılan ışınların bir mercekten geçtikten yâhut çukur bir aynadan yansıdıktan sonra toplandığı yer. Bu durumda çevremizde çok fazla uyarıcı varken, biz bir duruma kendimizi vererek tek noktaya adapte olacağız. Peki bu nasıl olacak?

            Bir anne evde yemek yapmak isterken birden telefon çalar ve annesi bir konuda sitem etmeye başlar, tam o sırada yeni uyuttuğu çocuğu uyanır ve ağlamaya başlar. Tam bunları sisteme oturtayım derken kapı çalar ve annede ne istek ne de heves kalır. Bunun gibi iş yerinde çalışan bir kişi, ders çalışmaya çalışan öğrenci de çevredeki çeşitli uyarıcılara maruz kalmaktadır. Tüm bunlar için yaptığımız işe konsantre olmak yani yoğunlaşmak gerekir. Dağınık zihin ve araya giren başka düşünceler işinizi uzatır ve verimli sonuçlar almanızı engeller. Konsantre olmak veya odaklanmayı engelleyen sebepler nelerdir?

İlk sırada enerji var. Beynimiz vücut ağırlığımızın %2’sini oluştursa da enerjimizin %20’sini harcar. Bu yüzden fiziksel bedenin enerji kaynağı besinlerdir. Enerjinin doğru yerde kullanılabilmesi için gereksiz alanlarda harcanması engellenmelidir. Sindirim sistemini zorlamayan ve hazmı kolaylaştıran gıdalar tüketilmesi önceliklidir. Bir diğer su. Su, yağı enerjiye dönüştürür ve atıkların vücuttan atılmasını sağlar. Diğer önemli olanda B vitaminidir. B vitaminleri, şeker, protein ve yağın enerjiye dönüşmesi için gereklidir. Fakat fiziksel veya zihinsel stresle hızlıca tükenen besin maddelerinden biridir. Yani stres B vitamini eksikliğine sebep olabilir.

Odaklanmak için bazı tekniklere ihtiyacınız var. İnsanlar iyi şeylerden ziyade kötü şeylere daha kolay odaklanabiliyor. Öncelikle hayatınızdaki kötü durumlara yoğunlaşmayın. Öncelikle nefes teknikleriyle zihninizi nefese yönlendirerek ilk kontrolü ele alabilirsiniz. Daha sonra konsantrasyon teknikleriyle fiziksel yararlar dışında, zihinsel ve spiritüel yararlarda kazanabilirsiniz. Bu konuyla ilgili Orijinal Yoga Sisteminde kullanılan teknikler size yardımcı olacaktır. Odaklanma yetisini kazanan kişi yaptığı her işte başarılı olacaktır. Bu yaşam farkındalığınızı arttırarak, yaşam içindeki ince noktaları görmenizi sağlayacak. Odaklanma sayesinde yapacaklarınız daha kısa sürede bitecek ve ailenize veya sevdiklerinize zaman ayırabileceksiniz. Bu teknikler sayesinde yalnızca sağlık, fiziksel ve zihinsel enerjilerin dengelenmesi değil, aynı zamanda düşünceleri kontrol etmek ve zihinsel gücü arttırmak için sinir sistemini temizleyeceksiniz.

Sevgilerimle…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER